Boštjan Napotnik

26. 7. 2013  |  Mladina 30  |  Konzum

Z vodnikom v roki

San Mauro, Momjan

  • ocena: 3 / 5

Narezek

Narezek

Boškarin in pečenica

Boškarin in pečenica

Kmečki turizem San Mauro
San Mauro 158, Momjan, Hrvaška
tel.: +385 52 779 033
www.sinkovic.hr

Julija in avgusta se lahko s San Maurove terase v sončni zahod ozirate od ponedeljka do petka od 17. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa začnejo že opoldne. V ostalih časih leta lahko uletite samo ob sobotah in nedeljah od 12. do 21. ure.

Fino:
narezek, predvsem suha vratovina
bobiči
rafaelo knedl

Ne tako fino:
boškarinov golaž, pa tudi zrezki niso ravno prepričljivi

Konzumov trio je za podrobno analizo ponudbe odštel malo manj kot 25 evrov na glavo. Pripravite gotovino!

Odkar se je mati Evropa razširila še za eno upanja polno novo članico iz naše soseščine, Konzumovemu odboru za negovanje vrednosti dobrososedskih odnosov misli velikokrat uidejo k simpatičnemu združenemu preganjanju dolgčasa, ki ga po novem prakticirajo enote slovenske in hrvaške obmejne policije. Tako je naša ekspedicija na Dragonji v poznem ponedeljkovem popoldnevu zmotila nalakirane nohtke hrvaške policistke, ki so v senci postavnega slovenskega plavca tapkajoč po pametnem telefonu osveževali status lastnice na družabnem omrežju, se po vijugah povzpela 350 metrov nad morje in se pridružila švedski, poljski in ameriški ekipi. Slednje sem – za razliko od nas – niso prišle po poteh prijetnih spominov ata Ilovarja, ampak vsaka s svojo turističnovodniško publikacijo pod pazduho. Očitno je namreč družinskemu poligonu s svojim scenosledom domače košte in pod lastno znamko polnjenih vin (suhi in sladki muškat sta sploh ljubka) uspelo zavzeti visoke pozicije v tovrstnih edicijah. Kar pa s seboj prinaša ljube in neljube posledice: med prve gre vsekakor prišteti presenetljivo ugodno cenovno politiko in (vsaj v sezoni) ekstenziven obratovalni čas, malo manj pa smo navdušeni nad izgleda da vedno bolj serijsko in bližnjice iščočo kuharijo.

Je namreč tako, da po visokih standardih, ki jih postavijo nekateri elementi (konkretno: sladkasta, z drobno maščobo marmorirana vratovina in ročno rezane zagozdice pršuta) mešanega narezka in jušne divizije (konkretno: izjemni, sladke koruze in nežno prekajenega mesa polni bobiči) človek pričakuje stopnjevanje tempa vsaj še na testeninskem odseku, če ne že tudi pri glavnih mesnih kompozicijah. Pa se ustavi že pri pašti: če srninemu golažu, s katerim smo si dali preliti fuže, in z odmrznjenimi divjimi šparglji ter trakci pršuta posutim skutnim raviolom še lahko damo prehodno oceno, pa je župasto redek boškarinov kao golaž vse kaj drugega kot reklama za to avtohtono istrsko govejo pasmo. Ta bi težko koga prepričala tudi z v isti špargljast odmrzek vloženim dušenim zrezkom, še manj pa s trdljikavim, le na vroči plošči spečenim kosom mišice, na kateri smo, če nas jezik in oko ne varata, zasledili oranžne sledove karapandževsko-mlakarjevskega dodatka jelima. Smo pa zato brez zamere snedli sočno pečenico, se naučili, da se pod imenom štrudla sa orasima skriva orehova potica in bili res navdušeni nad s kokosom potresenim krompirjevim knedlom z belo čokolado in figovo konfituro. Ni slabo, ali mogu oni to i bolje.