Boštjan Napotnik

9. 8. 2013  |  Mladina 32  |  Konzum

Krainer nazionale

Kranjskoklobasni prigrizki

 • ocena: 2 / 5

Kranjski burek

Kranjski burek

Klobasarna
Ciril-Metodov trg 15, Ljubljana
www.klobasarna.si
Žitova prodajalna na Trubarjevi (in širom po domovini)
www.zito.si
Klobasarna začne arvajke rezati vsak dan ob 10. uri, teglo zenfa pa pokrijejo ob 23. uri, razen ob nedeljah, ko nehajo ob 15. uri. Delovni čas Žitovih poslovalnic pa preveri na vratih ali na spletu.

Fino:
da kranjska uletava na ulico, med ljudi

Ne tako fino:
Klobasarna: nezanimivost ponudbe
Kranjski burek: razmerje fila : testo

Za debelo palčko kranjskega bureka boste odšteli 1,20 €, polovička kranjske vas bo v Klobasarni stala 3,50, cela pa 5,90 €.

Ko je NASA pred leti na misijo na Mednarodno vesoljsko postajo poslala Sunito Williams, je vsakega klenega južnostranskega podalpida pogrel pri srcu podatek, da je Sunita ne le Slovenka, ampak da je v vesolje s sabo ponesla tudi kranjsko klobaso. No, tista njena zagotovo ni bila narejena po Pravilniku o kranjski klobasi z zaščiteno geografsko označbo, saj se je imenovala kransky sausage in jo je po šegah prednikov zašpilil kakšen tretjegeneracijski slovenski mesar v Ohiu. Je pa res, da se od tistih cajtov enkrat v naši državi malo resneje ukvarjamo s kranjsko klobaso in smo se zanjo pripravljeni tudi resno skregati. Kar pravzaprav ni čudno, saj se prepirljivo klobasanje dogaja že v domačiji – tako je pred natanko letom dni GIZ Kranjska klobasa nekaj dni pred tradicionalnim ocenjevalnim festivalom kranjske klobase razglasil bojkot prireditve. No, kakorkoli: kranjska klobasa je na pohodu, trenutno jo proizvaja enajst certificiranih proizvajalcev, založba Rokus ji je posvetila fascinantno knjižno monografijo, Konzumov laboratorij za merjenje utripa ulice pa je, ko je zaznal, da kranjska klobasa počasi leze tudi v cono ulične krme, na teren nemudoma poslal svoje izvidniške enote.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!