Boštjan Napotnik

16. 8. 2013  |  Mladina 33  |  Konzum

Optimizacija stroškov

Štajerska hiša kulinarike, Gočova

  • ocena: 3 / 5

Ribja glavna

Ribja glavna

Mesna glavna

Mesna glavna

Štajerska hiša kulinarike
Gočova 38 a
Tel.: 02 720 10 53
www.shk.si
Duri kompleksa v Gočovi so odprte predvsem za konec tedna, sicer pa so fantje odprti za vse sorte dogovorov. Nedeljska kosila strežejo od poldneva naprej.

Fino:
vrednost za denar
široki rezanci s sipo

Ne tako fino:
rižota z jurčki
vegetkanje

Za simpatično nedeljsko kosilo s kuhinjskim pozdravom, tremi krožniki in sladico boste štajerskim nizkocenovnim specialistom odšteli silno ugodnih 13 evrov.

V ozadju tele strani, ki jo bolj ali manj redno in bolj ali manj poglobljeno ošvrknete s pogledom med listanjem svojega najljubšega nizkonakladnega tedenskega čtiva, se skrivajo številni odločevalni mehanizmi, ki usmerjajo delovanje Konzumove terenske enote. Tako je ondan Konzumova ambulanta za lajšanje recesijsko-kriznih tegob izdala nujno napotnico za pregled štajerskega obrata, ki ga menda zaradi redko videne priceperformerske špure ob nedeljah oblega toliko dobre košte lačnega ljudstva, da so obiskovalce začeli naročati v tričetrturnih intervalih, začenši s prvo skupino opoldne in končavši s četrto ob dveh.

No, samozavestne velikopoteznosti podjetnim Štajercem že sodeč po imenu podjetja ne manjka, še bolj pa pride do izraza, ko obiskovalec ugotovi, da »gočovski dvorec«, v katerem delujejo, ni kak ljubek zgodovinski objekt, ampak po tipično slovenskih šegah grajena gostinska megagradnja novejšega datuma.

A pojdimo k bistvu: poleg ohceti, cateringov in petkovih all-inclusive bifejskih pojedin so se štajerski kulinariki usmerili na mesno in ribjo štirihodno kosilsko špuro, ki jo na praznično pogrnjene mize (podkrožniki, platneni prtički, obilje steklovine & co!) strežejo livrirani, enovrstičniških domislic polni natakarji. V nedeljo so nam fantje najprej nediskriminatorno postregli s hrustljavo ocvirkasto bombeto, obloženo z v rezino dimljene šunke ovitim liptaverjem, potem pa v velike krožnike nalili močno, kremasto ribjo juho, okrašeno z na palčko nataknjenim koščkom ocvrte ribe, ter klasično čebulno župo, ki jo je poleg gratiniranega kruhka pestrila še iz sifona nabrizgana krompirjeva pena. Pri toplih predjedeh so bili v kuhinji mešane sreče: robustni široki rezanci z lignji so bili več kot korektni, rižota z jurčki pa je bila razkuhana, skorajda že pocasta. Morski živelj – kos v sezamasti panadi ocvrte morske žabe ter v rdeči salsi dušen file škarpine – je nato presenetljivo suvereno premagal tudi glavni mesni krožnik, ki mu je ob dolgočasju v belo omako vloženih rezin piščančjega fileja in pečenega svinjskega medaljona manjkalo predvsem domišljije, kar je moč reči tudi za kvader generične biskvitno-kremne zloženke in kepico sladoleda za finale. Kljub nekaterim nepotrebnim bližnjicam (univerzalno glutaminatiranje, škrobljenje omak) pa človek od hiše vendarle ne odide nezadovoljen, še posebej, če je rad za plebejsko ceno postrežen kot gospod.