Boštjan Napotnik

6. 9. 2013  |  Mladina 36  |  Konzum

Dom dim sumov.

Kitajski vrt, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

goveji z ingverjem

goveji z ingverjem

zlate mesne blazinice

zlate mesne blazinice

Restavracija Kitajski vrt
Vodnikova 240, Ljubljana
tel.: 01/507 12 15
www.kitajski-vrt.com
Kjer je dim, tam je tudi dim sum in to vsak dan, razen ponedeljka, od 11. do 22. ure.

Fino:
pestra izbira dim-sumov
nadevani jajčevci z rakci in sipo
zlate mesne blazinice

Ne tako fino:
parjeni žlikrofi z rakci in svinjino

Porcija dim sumov, sestavljena iz dveh do štirih kosov istega prigrizka stane tri evre.

Kljub temu, da redno čitateljstvo tu priobčevanega gostilniškega paberkovanja zalagamo predvsem s povzetki osebnih vtisov iz domačih in domačim mejam bližnjih prehranskih obratov, pa je nadvse dejavna tudi Konzumova zbornica za razširjanje mednarodnih gastro obzorij. Njena vrhuška se je, recimo, prejšnji teden po severnobavarskih klobasarnah (mezinčkaste klobasice v nürnberški Goldenes Posthorn so super) in pivnicah (iz lesenega soda natočeni bamberški dimljenec Schlenkerla je ekstraordinaren!) napasla do te mere, da je ob povratku na domačo brjačo imela oči (in jezike) le še za neevropske vrste hrane.

In tako smo iz doušniških arhivov izbrskali namig, ki je sugeriral preverbo v draveljskem Kitajskem vrtu streženih dim sumov, kar se je zdelo pravšnje opravilo za lenobno nedeljo. Tako smo namenoma zignorirali vse ponujene sestevljene menuje, vroče plošče, pražene nudle, sladkokisle juhe, hrustljave race in chop-sueye ter nedeljeno pozornost posvetili soparjenim, pečenim in ocvrtim različicam teh po velikosti tapasom podobnih kantonskih prigrizkov.

In težko bi rekli, da nam je bilo hudo žal - že res, da bi Azijci lahko kaj naredili za to, da se trije soparjeni z rakci in svinjino polnjeni ravioli iz tankega riževega testa ne bi čisto zlepili skupaj in posledično že pred konzumacijo razpadli v poc in da bi novega svetovnega reda še nenavajene bukove Kranjce lahko poučili, da lokvanjevi listi, v katere je zavita kepica riža s piščancem, gobami in jajcem niso namenjeni konzumaciji - ampak v serijalki slastnih zalogajev sta ta dva spodrsljaja ostala skoraj neopažena.

Smo namreč kolebali ali so boljše s sezamom potresene in s sočno svinjino polnjene zlate mesne kroglice, izjemno usklajeno odišavljeni goveji žlikrofi z ingverjem in porom ali gre nemara v konkurenco najboljših uvrstiti še hrustljavih, s svinjino polnjenih ocvrtih cmokov in ocvrte rezine lokvanja, obložene z rakci? Toda ne! Tu so vendar še v sladko-kislo-umami eksplozijo fermentirane soje odeti sendvički iz med rezine pečenega jajčevca naloženo mleto mešanico rakcev in sipe pa rolice s sezamom in kozicami in še ocvrta različica rakovih žlikrofov z res krhkim hrustljavim testenim plaščkom. Skupaj z zaključno sladkobo, v sezamu povaljanih in z nutello polnjenih krofastih ocvrtih kroglicah pa je prišlo še spoznanje, da vendarle tudi v prestolnici obstaja nadgradnja siceršnje škrobasto-glutaminatizirane vse-drugačno-vse-enako kitajske košte.