Boštjan Napotnik

27. 9. 2013  |  Mladina 39  |  Konzum

Vzdrževanje forme

Pri Danilu, Reteče

  • ocena: 4 / 5

Ravioli

Ravioli

Danilo corretto

Danilo corretto

Gostilna Pri Danilu
Reteče 48
Tel.: 04 5153 444
www.pridanilu.com
Pri Danilu začnejo kuhati in odpirati steklenice ob 12. uri, od srede do sobote nato obratujejo do 22., počitek pa se začne ob nedeljah ob 16. uri in traja še v ponedeljek in torek.

Fino:
goveja juha z mletimi zelišči
timijanov brioš z moussom iz gosjih jeter
danilo corretto

Ne tako fino:
manjkajoči vau! pri glavnih jedeh

Danilovo degustacijsko pot, ki obsega pet polnih hodov in pet drobnih razvedrilc, lahko prehodite za 45 evrov.

Kakorkoli že smo pri Konzumu odprti in dojemljivi za novotarijske gostinske pogruntavščine, je tudi res, da v naši organizaciji veliko težo pripisujemo ugotovitvam Konzumovega inšpektorata za nadzor kakovostne kontinuitete. Iz njegovega zadnjega zapisnika je moč sklepati, da se Čarmanova rodbina v Retečah dobro drži celo v teh, za vrhunske gostinske pogone brez dvoma zelo zoprnuhastih časih ter da vztraja pri svoji z zmerno uporabo trendovskih prijemov lepo nabildani lokalno in sezonsko navdahnjeni kuhariji, ki jo zna pospremiti tudi s pravo izbiro napitkov iz bogato založene kleti.

Tipičen primer tovrstne prakse je polnjena paprika: tista nam postrežena je bila – kot se za uvodni kuhinjski pozdrav spodobi – čisto majčkena, z mesom polnjena paprikica na z zelišči oplemenitenem maslenem pireju. In še ena potrditev, ki smo jo – pisalo je goveja juha z zelišči – skorajda izločili iz zastavljenega scenosleda. Še dobro, da je nismo, saj se je z idejno preprostostjo in natančno povezavo intenzivnih okusov izkazala za najprepričljivejšo jed večera: v močno govejo juho zmeljejo pušeljc svežih dišavnic (bravo za luštrek!) in dobljeno zeleno krepčilo nalijejo v pecljat kozarec, nanj pa položijo opečeno rezino kruha z na hitro popečenimi koščki govedine. Izjemna je tudi na timijanov brioš nabrizgana in ob jabolčni tris (čežana, rezina sušenega in košček karameliziranega jabolka) položena krema iz gosjih jeter.

Na istem krožniku se je znašel še en brioš, nabrizgan s pašteto iz dimljene postrvi, a je – čeprav korekten – malo padal iz koncepta. Ker že picajzlamo – smo pač v renomiranem placu –, naj pridodamo še, da bi nam bilo ljubše, ako bi bila zelo okusna omaka iz lisičk, v katero je bil vstavljen trio (zelen, rdeč, navaden) s telečjim priželjcem polnjenih raviolov, malo gostejša, in da smo se pri glavnih krožnikih – jagenjčkov file na stročjem fižolu, pečen krompir in svinjski medaljoni s črnimi trobentami, kolerabico, rdečo peso in bučkami – poleg vrhunske izvedbe nadejali še kakšnega vau efekta. Dobili smo ga malo kasneje, najprej z izjemno parado okusov in tekstur v razstavljeni torti iz nektarine in mandljev, nato s sendvično konstrukcijo iz mehkega cimetno-ingverjevega biskvita ter bele in temne čokoladne kreme, predvsem pa z ljubko in tehnično zahtevno kofetovo kremo s šodojem iz šnopca, ki jo duhovito imenujejo danilo corretto in s katero smo zaključili jako prijetno popoldansko-večerno užitkarjenje.