Boštjan Napotnik

25. 10. 2013  |  Mladina 43  |  Konzum

Bis!

Repete, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Quiche

Quiche

Burger

Burger

Jazz & okrepčila Repete
Gornji trg 23, Ljubljana
Tel.: 0590 15934
V iskalno okno na Facebooku vpišite Repete Jazz Okrepčila
Muzika, napitki in drobni prigrizki se na Gornjem trgu repetirajo vsak dan. Od ponedeljka do četrtka se tam kosijo mineštre in čorbe, ob petkih resnejše kosilo, ob sobotah in nedeljah pa ponudbo ojačajo še z burgerji.

Fino:
hamburger
quiche z brokolijem
v naredi-sam vložen trud

Ne tako fino:
premalo soli

Tridelno jazzovsko kosilo stane nekaj več kot osem evrov, na krožnik zložen burger s številnimi dodatki pa devet.

V tednu, ko se je pet ducatov ponudnikov iz slovenske restavracijske vrhuške dajalo v zobe s cenovno poenoteno reduciranimi degustacijskimi špurami, je Konzumov štab za uveljavljanje pravice do poštene košte na vseh nivojih sklenil na jedilno sceno pogledati še s kafanskega konca. Ko se je po kuloarjih zakotalil info, da je birt, ki se je v Sax pubu proslavil s tem, da je na štiri kvadratne metre ob šanku zmogel postaviti cel bend (in to velikokrat), na novi, primerljivo majhni lokaciji našel plac še za kuhinjo, si nismo mogli kaj, da ne bi krenili v preverko.

Plac je mikro, zatorej kuharija poteka po zelo domačnem principu in streže se košta, kot jo pričakuješ, ko se odpraviš na obisk h kuharskoraziskovalskim prijateljem. Ambicija Repetejeve kuharice je v duhovitem nadgrajevanju klasik od tod in tam in v prakticiranju redko videne brezbližnjične naredi-sam filozofije. Tako, na primer, isto solatno listje mimogrede dobi tri različne karakterje: ko je priloženo (v majhno posodico nerodno servirani, a domače omaščeni) pečeni piški ali frajerskemu s polnozrnato pirino moko zamešenemu in z brokolijem, rikoto in pinjolami napolnjenemu quichu, je potreseno s sesekljanimi orehi in tankimi rezinami jabolka; ko spremlja s popečenim brstičnim ohrovtom, kostanjem in ocvrtim žajbljem kronano ajdovo kašo na izjemnem pireju iz pora in pastinaka, je okarakterizirano z vejicami svežega timijana; ko pa stopi ob bok mehki, dolgo in počasi kuhani ter s kostanjem oplemeniteni govedini po burgundsko, so vanj vmešani še ostružki vijoličastega korenja, ki se bojda dobi le pri eni branjevki na placu. Prava demonstracija truda pa je vikendaški Repetejev hamburger, katerega konstrukcija je s križanjem posamičnih kosov opreme na naročilnem listku prepuščena jedcu. Odločitev za doma spečeno ajdovo štručko – bila je nenavadno mehka, sladka in okusna – se je izkazala za pravilno, na vrhuncu sezone vkuhana paradižnikova marmelada, ki se doda namesto ketchupa, je pa tako ali tako biserček zase. Ob vsem tem – in prav po bistrojsko nonšalantno zloženi tarte tatin – zlahka pogledamo skozi prste zdraviliško restriktivni rabi soli (pogrešali smo jo predvsem pri lepo zamišljeni zelenini juhi z roquefortom in orehi in pri ajdovi kaši) in ne ravno najspektakularnejšim princeskam s kostanjem na svetu. Repete je namreč en tak feelgood placek, ki ga (in marsikdo ga je že) človek zlahka vzame za svojega.