Boštjan Napotnik

30. 10. 2013  |  Mladina 44  |  Konzum

Retro princip

Privošnik, Šempeter v Savinjski dolini

  • ocena: 3 / 5

Jurčki z jajcem

Jurčki z jajcem

Ajdovi štruklji

Ajdovi štruklji

Gostilna Privošnik
Rimska cesta 150, Šempeter
Tel.: 03 700 18 03
www.gostilna-privosnik.si
Večinoma se da v Šempetru dobro jesti vsak dan od 11. do 23. ure, izjemi sta nedelja, ko zapirajo ob 21. uri, in sreda, ko sploh ne odprejo.

Fino:
krvavice in pečenice
pivo (laško iz hladilnice, termalni kukec)

Ne tako fino:
gobova juha

Juho, glavno jed in sladico si pri Privošniku lahko privoščite, ako imate v žepu od 12 do 15 evrov.

Saj ne, da bi bil Konzumov krožek za negovanje zgodovinskega spomina znotraj vseh Kozumovih delovnih teles in organizacij kaj prav posebno vpliven in pomemben, a je z vztrajnim lobiranjem, ki ga je sprožil splet različnih zunanjih vplivov (razstava Živelo življenje, smrt Jovanke Broz, scenografija Šeligo-Lorencijeve Svatbe v Drami in slučajno ujetje Balaševićevih verzov Nosi vruće leba kriške, fafarone, čvarke friške, / začas sprema šunke, rena, i pihtije svakom. / Pitamo ih: »Ljudi, dokle?!«, »Čekaj«, kažu, »još šnenokle, / i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom!« / Hej, kad se samo setim, al se nekad dobro jelo, baš!), vendarle dosegel, da smo ob napisu »gostilna s tradicijo«, ki smo ga ondan uzrli v Šempetru, prav po furmansko parkirali svoje konje in sedli za z zeleno belim karo prtom pogrnjeno mizo gostilne Privošnik. Kmalu zatem smo spoznali ljubek element zavezanosti tradiciji – Privošnikovi sode laškega piva po starošolsko držijo v hladilnici in pivo v res lepe trebušaste vrčke od tam tudi točijo, brez sprotnega kompresorskega ohlajanja. Morebiti gre sicer le za učinek placeba, ampak merica mešanega tajkunskega zvarka se načelniku ekspedicije že dolgo ni zdela tako osvežilna in pena na njej tako čvrsta. Za nameček mu je potem padlo v oko še butično (in všečno), za Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec iz laške termalne vode zvarjeno pivo Kukec in dobra volja je bila zagotovljena.

Je pa z gostilnami s tradicijo tako, da so mešani občutki v njih skoraj neizbežni. Vsekakor gre aplavdirati krasni, s korenjem, koščki govedine in super rezanci postreženi goveji juhi in pograjati pretirano škrobasto zgoščevanje gobove juhe. In če lahko po eni strani birtu čestitamo za selekcijo finih in fino pečenih črnih krvavic ter velikoprofilnih in ravno prav sočnih pečenic, ga moramo po drugi strani pokarati, da kuharjem pusti kislo zelje sfentavati z začinko. Še: kako fino je najti oštarijo, kjer topel kuhan fižol radodarno potresejo s hrustljavimi drobnimi ocvirki, in kako odveč in brezsmiselno je na vsak talar tlačiti rezino pomaranče in vejico peteršilja. So pa zlate klasike – svinjski dunajski, praženi krompir, sirovi in ajdovo-orehovi štruklji ter jabolčni zavitek – več kot upravičile na tradicijo namigujoč slogan, sveži, na debele rezine narezani jurčki z jajcem pa so bili tudi všečen in krepek zalogaj – kot se pač spodobi za pošteno furmansko birtijo stare šole.