Boštjan Napotnik

8. 11. 2013  |  Mladina 45  |  Konzum

Dnevna ponudba

Trilogija, Zagreb

  • ocena: 4 / 5

Škripavac

Škripavac

Morska postrv

Morska postrv

Restavracija Trilogija
Kamenita 5, Zagreb, Hrvaška
Tel.: +385 1 4851 394
www.trilogija.com
Trilogija svojo ponudbo objavi na tabli vsak dan, razen nedelje. Od ponedeljka do četrtka kuhajo od 11.00 do polnoči, ob petkih in sobotah pa potegnejo do enih.

Fino:
škripavac s tartufno kremo
telečji medaljoni
morska postrv

Ne tako fino:
pečene sardele

Za testno turistično trilogijo, sestavljeno iz predjedi, glavnega krožnika in sladice, je v žepu dobro imeti kunski ekvivalent petindvajsetih ali tridesetih evrov.

Iz Zagreba so – kot že tolikokrat do sedaj – prihajale nasprotujoče si informacije. Pa ne gre za dopisniške raporte o s-figo-v-žepnem političnem bajanju v Banskih dvorih, ampak o vtisih iz ob kamnita vrata zagrebškega Gornjega grada prislonjene restavracije Trilogija, ki jih je pridobil Konzumov ataše za stresne teste tripadvisorskih bonitetnih ocen. Nekateri doušniki so se metali na hrbet od ugodja, drugi so bentili nad odsotnostjo kakršnegakoli okusa, strinjali so se le v tem, da je plac ljubek. In tako nam ni preostalo drugega, kot da predvsem med turisti priljubljen obrat vzamemo pod drobnojed kar sami. Med srebanjem gospodičensko roza Šemberjeve penine smo tako prisluhnili izlaganju priljudnega natakarja, ki je najprej razložil, da jedilnega lista že nekaj časa nimajo, da pač vsak dan na tablo in v natakarsko beležko napišejo, kaj zanimivega so skuhali. No, nič ne bi imeli proti, če bi kakšen plonkič dali v roke tudi gostu, še posebej, ker so krožniki res precej zanimivi, recimo brusketna vaja v slogu, pri kateri na opečeno zagozdo domačega kruha namažejo šampinjonsko-tartufno kremo, nanjo pa položijo popečen mladi sir iz Like, onomatopoejsko poimenovan škripavac, ali pa na hitro sotirane kocke govejega hrbta, ki jih zavijejo v vlečeno testo, hrustljavo popečejo v ponvici in prelijejo z dišečo žafranovo omako, pa tudi bolj običajne reči – z jurčki polnjene in z ovčjim sirom gratinirane bučke ter prijetno kiselkasta telečja pašteta – so čisto fletne, sploh, če jih splakuješ z rahlo maceriranim Krajačičevim pošipom. In ko se kozarec obarva s še eno pelješko perlico, elegantnim Miloševim malim plavcem, se zanimive reči dogajajo naprej: lepo pečen file lososu podobne morske postrvi spremljajo pečene rezine sladkega krompirja in kupčki kremastega humusa, mehke in sočne telečje medaljone jača močna in prijetno dimasta omaka, rižoto z repki kozic in špinačo pa osvežujejo – pa bi to lahko počele še bolj očitno – drobne kockice manga. Še najdolgočasnejša reč so bile na plošči pečene razprte sardele z blanširano špinačo – očitno so kaj takega jedli oni, ki za Trilogijo niso našli lepe besede. Mi, po drugi strani, tudi po sladicah – sočni starošolski jabolčni piti, vrhunski skutni tortici ter že skoraj dekadentni makovo-čokoladni rezini – zanjo težko najdemo slabo. Že res, da v Trilogiji ne boste obedovali s Hrvati, ampak z Brazilci, Korejci, Angleži in Francozi –, toda jedli in pili ne boste slabo.