Boštjan Napotnik

15. 11. 2013  |  Mladina 46  |  Konzum

Prijazni volkovi

Vovko, Ratež

  • ocena: 4 / 5

Šunka krškopoljskega pujsa

Šunka krškopoljskega pujsa

Hišni ravioli

Hišni ravioli

Gostilna Vovko
Ratež 48
Tel.: 07 30 85 603
www.gostilna-vovko.si
Vovkovi kuhajo in grilajo od torka do sobote od 11. do 22., ob nedeljah od 12. do 16. ure, ob ponedeljkih in vsako zadnjo nedeljo v mesecu pa imajo duri zapahnjene.

Fino:
račja (z jabolkom) in telečja (z žara) jetra
šunka krškopoljskega prašiča
hišni ravioli

Ne tako fino:
če kaj, potem pogrešamo malo več ustvarjalne ambicije pri glavnih krožnikih in prilogah k jedem z žara

S 25 evri v žepu boste Ratež zapustili čez in čez siti in zadovoljni.

Tisti delež bralstva našega nizkonakladnika, ki ga z imenom same publikacije demografsko ni moč identificirati vsaj že desetletje ali dve, ima v sivih celicah pod rahlo razredčeno sivo frizuro zagotovo še zapisan spomin na risanko, v kateri je nedolžno jagnje v neprestanem strahu blejalo: »Volk je, volk je!«, iz smrtne groze pred požrešno zverjo pa ga je neprestano reševal gromoglasni ovčar. Ta in ostali volkovi iz pravljične popularne kulture so z agresivnim vedenjem poskrbeli, da volcje v naši podzavesti niso preveč dobro zapisani. Je pa Konzumov inštitut za aplikativno etologijo iz zadnje terenske raziskave prišel z razveseljivo novico o nadvse ljudomilem vedenju, ki ga v istoimenski gostilni v Ratežu izkazuje rodbina Vovko.

Natakarski glasnogovornik je namreč raziskovalce navdušil s prijaznim vodenjem skozi dnevni jedilnik, nevsiljivim priporočanjem domnevnih vrhuncev ponudbe, dobro odmerjenim tempom strežbe, radoživo komunikacijo in taktično menjavo muzike v pravem trenutku. Pohvalno! Z mojstrstvom na svojem inštrumentu se je izkazal tudi sivolasi (ata?) član tropa, ki je na z ogljem podkurjenem žaru uprizoril tako fletna in sočna telečja jetra, da se je zdel zraven priloženi krepki kajmak skoraj odveč. Od po dimu lepo dišečih izdelkov iz žar-enote, dislocirane od glavne kuhinje, je treba nujno pohvaliti še v rezino slanine zavit mladi kravji sir, polnjena svinjska ribica – če ostanemo pri isti živalski vrsti – pa je ostala v globoki senci res izjemne, s širokim belim trakom maščobne odličnosti opremljene sušene šunke krškopoljskega prašiča iz domače vzreje.

Nasploh pri Vovkovih hvalimo v razvoj dobaviteljske verige vložen trud, saj je skorajda ni reči, za katero ne bi natančno vedeli, pri kom – in zakaj – jo nabavljajo, seznam sodelujočih pri- in predelovalcev pa je zapisan tudi na zadnji strani jedilnega lista. Tako smo z veseljem zarezali v rezino na roza pečenih račjih jeter s sotiranim jabolkom in malinovo kremo, se ob nedolžnem fileju sulca in priloženi mu piri z obiljem zelenjave počutili karseda zdravo, mladinska sekcija pa je za najljubši krožnik razglasila hišne, s teletino polnjene in z repki potočnih rakov ter na žuljen narezanega korenja omačene raviole. No, najljubši z rezervo oziroma do sladkega konca, ko so ga zasenčili čokoladni tart z mangovim ganachem, hruška v cvičku z orehovim žličnikom in jabolčni zavitek s cimetovim sladoledom. Kadar boš torej zaslišal krik: »Vovko je, Vovko je!«, le brez skrbi odvrni: »Že prihajam, Janček!«