Boštjan Napotnik

29. 11. 2013  |  Mladina 48  |  Konzum

Dva v enem

Maharaja & Himalaya, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Praženi basmati

Praženi basmati

Piščančji curry

Piščančji curry

Indijska (Maharaja) in nepalska (Himalaya) restavracija
Vodnikova 35, Ljubljana
Tel.: 030 605 560
www.maharaja.si
Indijsko-nepalski združeni pogon ima peč tandoori zakurjeno vsak dan, od ponedeljka do petka od 11., ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 22. ure.

Fino:
praženi riž basmati z oreščki
piščančji curry z mangom

Ne tako fino:
soparjeni momo žlikrofi
presna torta

Za ne preveč razsipno navzkrižno degustacijo kulinarične ponudbe Indijske podceline bodi opremljen s 25 do 30 evri.

»Piran in Bled na bollywoodskih platnih!« Tako in podobno so o nekaj snemalnih dnevih indijskih filmarjev pompozno poročali v naših krajih in se v nadaljevanjih člankov nadejali trum indijskih turistov, ki bodo obiskovali snemalne lokacije, na katerih poplesujejo njih filmske dive in divci. Približno v istem času so se zamenjali izveski na tradicionalni šišenski gostinski lokaciji in sodeč po dveh novih tablah na ex-Majolki so Indijci pri odkrivanju Slovenije s seboj pripeljali še Nepalce. Zunanji dualizem se nadaljuje v notranjosti, saj se gostje lahko odločijo, ali bodo sedeli na navadnih stolih v indijskem delu ali se bodo preobuli v copate in se posedli na tla ob pritlikave mizice v nepalskem delu. Ne glede na odločitev pa jih čaka mukotrpno prebijanje skozi dva debelajsasta jedilna lista; vsota v njiju zapisanih jedi se ustavi malo pod številko 300. 300! Zdaj se pa ti znajdi, pri čemer vsaj mi nismo mogli računati na pomoč osebja, saj je en sam mladenič komajda zmogel opraviti z omizji na obeh frontah, in domnevati gre, da smo se tudi zaradi tega kar fino načakali.

Pri presojanju skuhanega v etničnih restavracijah človek vedno nabaše na trd, skorajda nezdrobljiv oreh avtentičnosti, zato se bomo tokrat izognili debatam o tem, kaj v jedilniku nepalske restavracije delajo kozice, in začudenju nad obsežno sekcijo z govedino v indijskem in raje povedali, da smo z veseljem lomili papadam, mlincast kruhek iz moke črne leče; da iz serije v peči tandoori pečene zelenjave izdvajamo zelo okusen polnjeni krompir; da je mlečno-smetanasta juha s sladko koruzo boljša, kot se sliši in je videti; da je nepalska različica pilava (tarkari pilao) – izjemen, dišeč, hrustljav, aromatičen, zapečen basmati – zagotovo najboljši riž letošnje sezone; da kumarična raita lepo ublaži sopihanje, ki ga sproži piro khasi, v silno pikantni omaki dušena jagnjetina, in da iz piščanca corma lepo dehti po kokosu, v pekočem, z mangom in s čebulo opremljenem piščančjem curryju pa se fletno zazna svež koriander. Smo pa med izbranimi rečmi naleteli tudi na manj navdušujoče: v sopari kuhani z mesom polnjeni mošnjički so bili spodaj pocasti, zgoraj pa skoraj še surovi, v peči tandoori pečenemu mlademu siru paneerju je umanjkalo karakterja, pa tudi sladice, predvsem indijska presna torta, nas niso ravno vrgle na hrbet. Kljub temu velja, da je boljša v Sloveniji kuhana indijska hrana kot pa pri nas posneti indijski filmi.