Boštjan Napotnik

6. 12. 2013  |  Mladina 49  |  Konzum

Prenovljena stara šola

Tip-top, Zagreb

  • ocena: 3 / 5

Krušni dvojec

Krušni dvojec

Črni rezanci

Črni rezanci

Gostilnica Tip-top
Gundulićeva 18, Zagreb, Hrvaška
Tel.: +385 1 4830 349
www.gostionica-tiptop.hr
Tip-top je zaprt le ob nedeljah, sicer pa začne zajtrke cmariti že ob 7. uri zjutraj, vsak dan okoli poldneva ponudi druga tri zanimiva gotova jela, z a la carte pa nadaljuje do 22. ure.

Fino:
rižota s kozicami
črni rezanci s sipo in paškim sirom
slive s skuto

Ne tako fino:
ocvrti krompirček
številne manjkajoče zanimivosti z jedilnega lista

Ker pri porcijah ne škrtarijo, računaj, da bo za nasičenje, še posebej če ne boš posegal po biftekih, več kot dovolj od 15 do 20 evrov.

Sodeč po zadnjih postfuzbalskih in predreferendumskih nestrpnostnih izpadih bi težko rekli, da je v najnovejši pridruženi članici nekoč elitnega, zdaj pa vedno bolj s samim sabo ukvarjajočega se evropskega kluba vse tako, kot sugerira novo ime legendarne, na vogalu zagrebških Gundulićeve in Masarykove ulice locirane gostilne. Plac, v katerem je bil – ko se je imenoval še Blato – na seznamu hišnega boemskega inventarja tudi poet Tin Ujević, je svojo podobo po hipstersko ohranil v polpretekli zgodovini, njegovo gostinsko ponudbo pa je, potem ko je na noge postavil Trilogijo in steakdžinico El Bull, osvežil v New Yorku izšolani chef Christian Misirača. Špura, ki jo je zastavil, je legendarnosti prostora primerna – osvežena in z Jadranom špikana avstro-ogrska purgerska kuharija, z vsemi zabavnimi imeni (čušpajz, ajgemahtec & co.) vred. Konzumov klub ljubiteljev retro(nazalnega) principa je bil že koj na začetku navdušen, da v Tip-topu ločijo med špricerjem (s sodavico) in gemištom (z mineralko) in da obe vodi mešajo z vsedržavno selekcijo belih – od renca iz erdutskih vinogradov ob srbski meji do korčulskega pošipa, h kateremu sta se lepo podala na francosko štruco naložen dimast dalmatinski pršut in razprte, na hitro popečene sardele.

Všeč nam je bilo tudi lepo ravnanje z zagrebško klasiko, s kislo smetano zmešano skuto, ki jo za otvoritveni prigrizek namažejo na kruh in poprašijo s papriko, v desertni obliki pa jo osolijo, da krasno kontrapunktira svežim in v pekmez vkuhanim slivam; pa tudi krepka, okusna in gosta enolončnica s stročjim fižolom je lepo ogrela naša srca. Avtorske šefove intervencije smo nato iskali – in našli – v natančno na zob kuhani in ravno prav kremasti in sladkasti rižoti s kozicami; v črno črnih širokih rezancih s koščki mehke sipe in rezino topečega se paškega sira iz sirarne Gligora na vrhu ter v izjemnem bifteku s karameliziranim radičem in malo manj izjemno omako iz portovca. Telečji dunajski je na mizo uletel kot menjava za osliča (vobče pripominjamo, da je v realnosti manjkalo vse preveč zanimivih reči, zapisanih v jedilniku) in je bil, kot se šika, spremljal pa ga je fail dneva, železniškopostajno postan in zmehčan pomfri. Vzemši v obzir še crkljajočo jabolčno pito, resno dubrovniško rožato, priljudno gobčnega kelnarja in zmeren znesek pod črto je Tip-top popolnoma primerna postojanka za od pohajanja po zagrebškem centru zlakotnjeno druščino.