Boštjan Napotnik

24. 1. 2014  |  Mladina 4  |  Konzum

Medgeneracijska solidarnost

Apolonia, Šmarje pri Sežani

  • ocena: 5 / 5

pozdrav

pozdrav

škampi

škampi

Gostilna Apolonia
Šmarje pri Sežani 79, Sežana
Tel.: 05 734 55 15
www.apolonia.org
Apolonia je za resnejše ribje konzumacije odprta vsak dan: od ponedeljka do petka od 12. do 15. ter od 19. do 23. ure; ob sobotah kuhajo samo zvečer, ob nedeljah pa samo sredi dneva.

Fino:
surovi škampi
kozice na gorgonzoli z rukolo
orada v krušnem testu

Ne tako fino:
variacija na temo potice

Za obilno degustacijo kreativne morske kuharije v Šmarju je treba pripraviti kakšnih 45 evrov.

Ko se človek vozaka sem in tja po obronkih južne strani Alp in opazuje krajino in po njej posejane stanovanjske objekte, mu v zvezi s slednjimi v oko padeta predvsem dve stvari: prva je kromoterapevtsko izživljanje s kolekcijo nemogočih fasadnih barvnih odtenkov, druga pa dimenzije hiš, očitno zgrajenih z namenom sočasnega bivanja vsaj treh, če ne štirih generacij pod isto streho. V resnici je potem tako, da večina sob sameva, saj tamladi in tastari dolgoročno gledano težko ustvarijo razmere za zdravo in za vse vpletene sprejemljivo simbiozo. Prav zato je čelništvo Konzumovega urada za družinske zadeve dobre volje vedno, ko najde kakšno krčmo, ki jo poganja družinska medgeneracijska energija.

Še posebej res je to v šmarski Apolonii, kjer mati za šporhertom in hči v strežbi uganjata zanimive in všečne predelave pretežno morske favne in kraške flore. Že živjo iz kuhinje – med domačo skuto vmešana pikantna gorgonzola z rezino suhe hruške, sirovim krekerjem in v med vmešanimi koščki popečenega pršuta – je nakazal všečne smeri razvoja – tvegano, a vrhunsko izvedeno mešanje sladkega in slanega ter ustvarjanje zanimivih osnovnih gradnikov, ki se nato s simpatičnimi modifikacijami in v različnih kontekstih pojavljajo na več krožnikih. S pršutom oplemeniten med smo tako srečali – tokrat presekanega z olivnim oljem – še na oblakasto mehkih, s skuto polnjenih raviolih iz krompirjevega testa, pikantno gorgonzolo pa – pomešano z rukolo – pod z omako iz karamelizirane hruške prelitimi, v nulo popečenimi velikimi kozicami, ki so v nazivu za kreacijo dneva tekmovale s surovimi škampi, potresenimi s hladno kvazisalso iz ananasovih kockic in limonine pene. Vrhunsko! Isti pridevnik lahko uporabimo tudi za na kremo iz sira naloženo mešanico na žaru opečenih koščkov mečarice, brancina, tuna in kozic ter za široke rezance z bogato odmerjeno mar-y-muntanya opremo iz jurčkov, lisičk in kosov brancina. Zdaj bi bil že čas za kakšno drugo pridevniško oznako, ampak sveti preproščini v kruhovem testu (kruh v Apolonii bi tako ali tako lahko bil deležen posebnega zapisa) pečene orade, v cvet oblikovanemu fileju brancina na krompirjevi peni s tartufi ter kolekciji sladic - čoko sufleju s sivko ter kostanjevo kremo z verbeno in mandarinami (ne pa tudi presuhi preoblikovani potici) – bi naredili krivico, če bi jo uporabili. Kakšen vinski škric bi mogoče pripomnil, da k tako kompleksni košti strežejo preveč preprosta vina, a semle se pač pride predvsem jest. Vrhunsko jest!