Boštjan Napotnik

21. 2. 2014  |  Mladina 8  |  Konzum

Gesamtkunstwerk

Rakar, Trebnje

  • ocena: 5 / 5

Ješprenjev ocvrtek

Ješprenjev ocvrtek

Tortelini

Tortelini

Gostilna Rakar
Gornje Ponikve 8, Trebnje
Tel.: 07 34 66 191
www.rakar.si
Pri Rakarjevih lahko na resen zalogaj računate vsak dan, razen torka. Kuhinja obratuje od 11. do 22., ob nedeljah pa do 17. ure.

Fino:
tortelini z dimljeno postrvjo
ocvrtek iz ješprenja s skuto
obseg vinske ponudbe in humane marže

Ne tako fino:
namesto sorbeta v kozarcu postrežen matevž z repo je bil sicer dober – a ne namesto sorbeta

Dolga, z vini opremljena degustacijska špura, pri kateri gospodar iz izjemno založene kleti potegne tudi kakšno rariteto, vas bo stala nekaj več kot 50 evrov.

Konzumova divizija za računske operacije je zadnjič na oglasni deski objavila podatek, da je v poročilu ene od ekspedicij naletela na že dolgo ne videno kolekcijo visokih ocen v prav vseh ocenjevalnih podkategorijah. Kot je bralstvo verjetno že opazilo, je seštevek punktov, doseženih pri Rakarjevih malo naprej od Trebnjega, na hrbet spravil tudi našo maskoto, v nadaljevanju pa sledi še nekaj argumentov.

Že plac – v osnovi moderen, a nevsiljivo presekan z drobnarijami stare šole ter domiselno razparceliran s platnenimi zavesami – nakazuje, da je tu le malo reči prepuščenih naključju in da gospodar dobro ve, kaj dela.

Naredil je, recimo, izjemno vinsko karto: sestavljena iz polnitev z vseh koncev domovine in sveta, opremljena z ultra ugodnimi maržami in urejena v obsežno, a pregledno knjigo je lahko vzorčni primerek ne le za slovenske, ampak še za kakšne čezmejne restavracije.

In naprej: pofural je izjemno kuharsko filozofijo, v osrčju katere je – z naborom sestavin in okusov – lokalnost, a je ta tako elegantno vključena v vplive sodobnih kuharskih trendov, tempo degustacijskega menija pa tako dramaturško doteran, da je prav vsak grižljaj užitkarska štorija zase. Kljub temu v spominu ostajajo predvsem krasen vonj po dimu, ki užge v nos, ko prerežeš tortelin, polnjen z zmleto mešanico špinače in dimljene postrvi in dopolnjen s pocvrto zeleno ter česnovo in korenčkovo kremo; pa na sotirane bučke in jurčke položen ter s fino nastrgano črno redkvijo potresen ocvrtek iz ješprenja in skute. V isto ligo sodijo vsaj še domači pehtranovi rezanci, postreženi na raguju iz treh vrst divjačine, pa tudi počasi kuhane račje prsi s karamelizirano rdečo peso, motovilcem in hrustljavimi ocvirki iz račje kože ter še en dim – tokrat od na žaru pečenega žrebičkovega fileja in hrustljavo ocvrtih koščkov dimljene slanine.

Za povrhu pa: Rakarjev gospodar se ukvarja z rečmi, ki se drugim zdijo malenkostne, a vseeno štejejo: med nevsiljivim klepetanjem v scenosled vključi tudi kakšno bombo od vina (npr. Mlečnik, chardonnay 2000), na mizo postavi kolekcijo domačih kruhov (grisini, pirin z makom, ajdov in mlečni, v katerega zavijejo košček orade za pozdrav iz kuhinje), nabor lokalnih kravjih in kozjih sirov ter doma pečene piškote in kokosove španske vetrce, ki so nastali, ker creme brulee tu kuhajo le z rumenjaki – drugače pač ne bi bil dostojna družba popolnemu čokoladnemu sufleju. Z dvema besedama: vse štima!