Boštjan Napotnik

11. 4. 2014  |  Mladina 15  |  Konzum

Gremo mi po svoje

Vila Podvin

  • ocena: 5 / 5

Srna & co.

Srna & co.

Jagode in čokolada

Jagode in čokolada

Restavracija Vila Podvin
Mošnje 1
Tel.: 08 384 34 70
www.vilapodvin.si
V Vili Podvin lahko kaj na hitro prigriznete ali pa ekstenzivno poguštirate od torka do sobote od 12. do 22., ob nedeljah pa od 12. do 17. ure.

Fino:
kompletna kuharija – z iskanjem sestavinskih raritet in motivacijo dobaviteljev vred
jagode s talečo se kroglo čokolade – daleč najduhovitejša sladica na Slovenskem

Ne tako fino:
vinska ponudba

Za najdaljši, šest hodov dolg in kaj spektaklov poln degustacijski špancir boste odšteli 59 evrov, preprostejše dnevno kosilo pa boste snedli za 15 evrov.

O Štefelinovem Urošu in njegovi kuhariji je Konzumova lokalnojedska sekcija že pred dobrim letom (gl. Mladina, 3/2013) spisala pohvalnih besed poln zapis. A očitno mojstru samemu v Restavraciji 1906 blejskega hotela Triglav ni bilo tako všeč kot nam, zato je sredi lanskega leta blejske vedute zamenjal za manj atraktivno – a verjetno prav zaradi tega bolj intrigantno – lokacijo v Vili Podvin.

Prostor je pred nekaj leti skušal pri življenju držati JB s svojo kuharijo, nova metla pa, vsaj kar se ureditve prostora tiče, ni kaj veliko spreminjala – pa saj za to niti ni bilo kakšne potrebe. Bo pa nova ekipa vsekakor morala kaj kmalu storiti kakšen odločen korak na vinskem področju: sedanja na skrajni minimum zreducirana količina etiket (še posebej, ko katere od steklenic ni več na zalogi) pač ni dovolj za kakršnokoli, kaj šele resnejše spajanje krožnikov z vini.

Ampak v novi zgodbi Vile Podvin je glavna kuharija. Štefelin se je po projektu revitalizacije tepk odločil pozabi iztrgati tudi na le še nekaj njivah rastočo trdo rdečo koruzo, ki jo skuha v redko polento, primeša omako javorjevega sirupa in čežano iz suhih marelic, na vse skupaj pa položi rezino popolno pečenih račjih jeter. Tu so še okusni in hrustljavi primerki vložene zelenjave, ki spremljajo ne le ultra zanimivo kolekcijo bohinjskih sirov (mohant inkluziv!) in mesnin, ampak dajo piko na i tudi kakšnemu drugemu krožniku. Sodelovanje z ribogojniškimi, mesarskimi, žitnomlevskimi in drugimi dobavitelji je očitno vedno bolj v fokusu Štefelinovega zanimanja, seveda pa se vse skupaj potem demonstrira na njegovih krožnikih, ki so tehnično dodelani, kompleksni, sestavljeni iz številnih elementov, a vendarle s prepoznavno vodilno temo: okoli perfektno pripravljenega srninega fileja ali telečjega hrbta z zeliščnim ovojem je tako nanizana cela rajda teksturno, temperaturno in okuševalno raznorodnih omak, krem, sladoledov, ocvrtkov, prahov, svežih in termično obdelanih zelenjav, ki pa kljub temu sestavljajo obvladljivo in uravnoteženo celoto, v kateri se za vsak del ve, zakaj je takšen in tam, kjer je. Novo dimenzijo njegovega mojstrstva pa smo odkrili, ko je za članico izvidniške ekspedicije, alergično na jajca, gluten in mleko ter mlečne izdelke, vzporedno z drugimi krožniki pripravil izjemen in raznolik šesthodni meni brez problematičnih sestavin.

Štefelin je šel po svoje, ker točno ve, kam hoče. Ve pa tudi, da je do tja še daleč – ampak njegova kuhinja je izjemna že zdaj.