Boštjan Napotnik

18. 4. 2014  |  Mladina 16  |  Konzum

Preverjeno

Kovač, Tomačevo

  • ocena: 3 / 5

Sezona šunke

Sezona šunke

Sezona špargljev

Sezona špargljev

Gostilna Kovač
Pot k Savi 9, Ljubljana
Tel.: 01 5371 244
www.gostilnakovac.eu
Kuharska tomačevska kovačija obratuje le med tednom, od ponedeljka do petka od poldneva do 22. ure.

Fino:
kovač s krompirjem iz pečice
široki rezanci s šparglji in kozicami
(minus česen)

Ne tako fino:
goveji karpačo

Za hladno in toplo predjed, kakšno ribo za glavno jed in sladico za povrhu je pri Kovaču treba odriniti približno 50 evrov.

Ko se v tistem kotu Konzumovega generalštaba, ki je odgovoren za planiranje terenskih inšpekcijskih nadzorov, v pomanjkanju zanesljivih terenskih informacij začnejo praskati po glavi, je bolj ali manj jasno, da bomo napoteni na rutinsko preverko katerega od stebrov slovenske oštarijske scene. Tako so tokrat v naš popotniški zemljevid zapičili buciko na zunanji rob severnega kraka ljubljanske obvoznice, v tomačevsko videti-in-biti-viden gostilno Kovač.

Etimološko gledano je čisto mogoče, da ta nosi ime po cenjeni morski ribi, katere trije primerki so nas pričakali na ledu takoj, ko smo stopili skozi duri. In ker smo notorični konceptualisti, se seveda nismo mogli zadržati in smo si najmanjšega med njim izvolili dati v pečico, od koder je nato prišel perfektno pečen, s sočnim in kompaktnim mesom v španoviji s krasno zapečenim na ploščice narezanim krompirjem.

A pred tem se je zgodilo še marsikaj: navdušeno smo ugotovili, da na kozarec točijo celo rajdo penin, tudi aromatični Medotov rose, še bolj radostni pa smo bili ob najdbi sadnega dišečnika svetovne klase, Šekoranjevega gamaya, ki nam ga je super profi natakar samoiniciativno dekantiral. Pri ponudbi jedi sicer nismo pričakovali kakšnih kreativnih presežkov, gre pač za tip gostilne, ki fura preverjene klasike, se nam je pa zdelo fino, da se vseeno obračajo tudi po sezoni. V tem času sta dve – velikonočno so zaznamovali s krepko in sočno v testu pečeno šunko (žal skvarjeno z olesenelim in razdišavljenim hrenom); špargljevo pa z na maslu sotiranimi zelenimi poganjki z ocvrtim jajcem in naribano grana padano ter z dobrimi rezanci, kjer so zelenim pomladnikom dodali kozice in kar malo preveč agresivnega česna.

Nič ne bi imeli proti, če bi Kovačevi za klasični goveji karpačo izbrali kakšen mehkejši kos mesa, pa tudi od morskega trisa hladnih predjedi – hobotnica v solati, grancevola, karpačo mečarice – smo glede na atraktivnost elementov pričakovali več okusa, sočnosti in karakterja. Pomanjkanja tega ni mogla skriti niti kepica zeliščnega masla na žrebičkovi zarebrnici, ki pa je bila pospremljena z res všečno na žaru pečeno polovičko kitajskega zelja. Odličen jagodov sorbet ter korektna serija sladic – ananas z meto in vaniljevim sladoledom, prefrigano zastavljena čokoladna tortica s tekočo sredico in z imenom Helga označen orehov sladoled s smetano in mandljevimi lističi – sta nekako na laž postavila najznamenitejši murgelski izrek: nekatere reči so pač takšne, kot so bile.