Boštjan Napotnik

16. 5. 2014  |  Mladina 20  |  Konzum

Za prepričane

Loving Hut, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Sejtan & co.

Sejtan & co.

Borovničev mafin

Borovničev mafin

Veganska restavracija
Loving Hut
Trg Osvobodilne fronte 14, Ljubljana
Tel.: 068 126 970
www.facebook.com/lovinghutljubljanacenter
V Loving Hutu te bodo na steno obešene podobe in izjave slavnih in uspešnih veganov o pravilnosti prehranske izbire prepričevale od ponedeljka do petka od 7.30 do 22.30, ob sobotah od 10.00 do 22.30 in ob nedeljah od 10. do 21. ure.

Fino:
curry leča
sladice

Ne tako fino:
generičnost ponudbe
zapečeni fižol

Za vegansko kosilo, nabrano iz dnevne ponudbe v bifeju, imejte pripravljenih šest, za sladico pa še dva ali štiri evre.

Prehranske navade srednjeevropskega človeka so se v zadnjih desetletjih, odkar je hrana postala komoditeta, sestavljale predvsem okoli osrednjega kosa te ali one živali na krožniku. Je pa med nami tudi kar fino prezentna manjšina, ki ne nasprotuje le prehranjevanju s tem ali onim kosom, utrganim z rodoslovnega debla živali, ampak se zavzeto, včasih že skoraj bojevito bori tudi proti molži, pobiranju jajc, točenju medu in kakršnimkoli drugim posegom v živalski svet.

In ker je v običajnih gostinskih obratih izbira za ljudi takšnega prepričanja hudo omejena, je Konzumov informacijski pooblaščenec za prehranske manjšine sklenil inšpekcijo poslati v enega od veganskih lokalov v središču prestolnice.

Nasproti neugledne podrtije, imenovane Avtobusna postaja Ljubljana, niz šaolinskih, kebabskih, hotdoških in pica(bureških) hitrih prehranjevalnic zaključuje izpostava mreže Loving Hut, katere osnovno poslanstvo naj bi – po besedah precej kontroverzne ustanoviteljice, vietnamske gospe Ching Hai – bilo zagotavljanje veganskih obrokov po dostopnih cenah. To poslanstvo tudi ljubljanska ljubeča kočica izpolnjuje, precej manj energije pa oskrbniki posvečajo uživaški komponenti.

Za začetek bi bilo fino posamične servirne inoksice opremiti z identifikacijskimi tablicami, da bi človek vedel, kaj se v kateri greje; sicer pa smo v času, ko je sezona špargljev na vrhuncu, ko se že režejo prvi šopi blitve in špinače, ko se na placu pojavljajo mlade rdeče pese in nadzemne kolerabice, v Loving Hutovem bifeju pričakovali kaj bolj sezonskega, dobili pa – na čelu z ocvrtim sejtanom – pretežno generično robo. Med njo se sicer najdejo zelo okusne reči – krasno začinjena vsezelenjavna mineštra je že bila taka in krepak curry z lečo ni prav nič zaostajal za njo. Človek bi dan dva zlahka preživel tudi z gosto zelenjavno omako, zasnovano na paradižniku, a hkrati niti obroka z rižem, opremljenim z zmatranim rdečim zeljem, gratinirano kombinacijo razkuhanega brokolija in korenja ter dolgočasnima in nezanimivima paradižnikovo in kremno cvetačno juho. Največje razočaranje pa – v nasprotju s pričakovanji – niso bili v zelenjavno-kremno omako vmešani rezanci (ki so za bifejski tip strežbe ostali presenetljivo kompaktni), temveč presušen in prekurjen pečeni fižol.

Navkljub oblikovno, vrstno in okušalno pestremu naboru sladic se na koncu dneva zdi, da je Loving Hut namenjen že prepričanim veganom in da so s tem položajem zadovoljni ponudniki in gostje. Mi pa tudi.