Boštjan Napotnik

23. 5. 2014  |  Mladina 21  |  Konzum

Gostilniški vintage

Lakner, Kokrica pri Kranju

  • ocena: 4 / 5

Raca

Raca

Štrudelj

Štrudelj

Gostilna Lakner
Cesta na Brdo 33, Kranj (Kokrica)
Tel.: 040 808 020
www.gostilna-lakner.si
V peči na obrobju Kranja žerjavica tli od torka do sobote od 9. do 22., ob nedeljah pa od 10. do 20. ure. Ob ponedeljkih čistijo pepel in ometajo raufenk.

Fino:
goveji jezik & jetra
račje prsi
kruh

Ne tako fino:
vinski (ne)izbor
popolna odsotnost zelenjave

Če boste za Laknerjevo krušno pečjo (ali pod kostanji) sedeli toliko časa in snedli toliko, kot smo mi, vas bo to stalo kakšnih 25 evrov.

Tokratni delovni nalog za inšpekcijski nadzor je izdal Konzumov urad za migracije mladih oštirjev, ki je pred nekaj meseci zaznal selitev zmagovalca prve resničnostne kuharije iz Gostilne pri šefu (glej Mladina 6, 2013) v staro obkranjsko birtijo Lakner. Mladi Andrej Murko je torej Pop TV-jevo sijočo trendarijo zamenjal za nekaj lokalnih šankistov, starošolsko posodje in ostali inventar, skupaj s še delujočim škatlastim UKV-radijskim sprejemnikom, ki je ob koncu večera s poročili nadomestil na ozvočenju vrteče se slovenske popevke.

Sproščenosti gostilne starega kova so mladci prilagodili tudi vedenje šefa sale: ta lagodno prisede k mizi in razloži, kaj je ta dan mogoče dobiti iz osrednje Laknerjeve kuhinjske naprave, krušne peči. Spisek ni dolg (a vseeno daljši od vinskega, pri katerem je fantom poleg hišnega belega in rdečega od nekje ratalo potegniti le eno buteljko sicer všečnega polsladkega sivega pinota magistra Skaze) in Konzumov inšpekcijski trio je tako preizkusil tako rekoč vse, kar je bilo na voljo. Po okušanem in po tehtnem premisleku izdajamo tale niz priporočil:

1. pri narezku lahko kar pozabite na le povprečni govejo klobaso in salamo ter serijska feto in parmezan in se osredotočite na hudo hrustljavo oskorjan kruh, fino dimljeno zaseko in tanko narezane rezine govejega jezika,

2. iz krušne peči prineseni parček z naravno omako in frišnim hrenom prekritega govejega jezika in z le malo zmehčano čebulo okrašenih govejih jeter je poslastica, ki je nikar ne preskočite,

3. korak preskoka raje prihranite za župo – nam postrežena korenčkova ni bila slaba, je pa bila zelo dolgočasna,

4. glavno mesovje iz krušne peči je pripravljeno brez napake: telečja krača je mehka in sočna, skoraj jo je mogoče snesti z žlico; rezina rostbifa je zorjena, pečena in omačena v nulo; račje prsi z ocvirkasto hrustljavo zapečeno kožo pa suvereno posekajo vse ostalo v tej birtiji,

5. priloge k naštetemu so klasične, a nadgrajene: krompir je prepražen na zaseki, polenta zmešana s smetano in z maslom, štruklji zapečeni,

6. če vas ne bodo povabili sami od sebe, izrazite željo, da bi si ogledali impozantno kolekcijo žganic Krucefix v kleti (poskusite vsaj smrekovo!),

7. popolnoma negorenjsko odrezana kajla (pre)sladkega štrudlja popolnoma zadostuje dvema jedcema,

8. poslednje priporočilo velja Laknerjevi ekipi: fejst ste in vse lepo in prav ... ampak dajte, za božjo voljo, ljudem ponuditi, pripraviti in postreči vsaj kak košček zelenjave.