Boštjan Napotnik

4. 7. 2014  |  Mladina 27  |  Konzum

Grič = vrh

Grič, Šentjošt nad Horjulom

  • ocena: 5 / 5

Pašteta

Pašteta

Kapesante

Kapesante

Brunarica Grič
Šentjošt nad Horjulom 24 d
Tel.: 01 754 01 28
www.gric.si
Na Griču so načeloma pri volji za kuho vsak dan od 10. do 22., ob sredah pa od 10. do 13. ure, a upam, da je bralstvu jasno, da sta za resnejše pojedanje nujni predhodna preverka in rezervacija.

Fino:
zamisel, izvedba in prezentacija vseh postreženih jedi

Ne tako fino:
vinska ponudba

Seštevek cen hladne, tople predjedi, glavne in sladke jedi, izbrane iz dnevno spreminjajočega se menija, se bo ustavil nekje med 35 in 40 evri.

»Hvala, draga bralka Špela!« S temi besedami je Konzumova komisija za preverjanje zanesljivosti posredovanih informacij sklenila poročilo o obisku brunarice Grič, namenjene pa so bile čitačici, ki nas je že pred časom obvestila, da v Bratovževem laboratoriju izučeni mladič na glavo postavlja ponudbo domače rovtarske birtije, in kot dokaz navajala menda izjemnega, v senu pečenega kozlička.

Tega ob našem obisku ni bilo na jedilniku, saj ga Koširjev ta mladi sestavlja na dnevni bazi, a ga ob številnih navedenih atrakcijah niti nismo pogrešali, sploh pa ne, ko so pred nas – po igrivem pozdravu iz v tresoče se sferice zapakiranih olivnih sokov – postavili na metrsko strukturo obešene, z rdečim poprom potresene rezine izjemnega domačega špeha z v kis vloženimi medvedovimi tačkami, na kamen zložene, v sesekljanih lešnikih povaljane kroglice krasno mazave sladkaste gosje paštete z marmelado iz rdeče čebule in v z borovimi iglicami odišavljeno olje vložen in z mariniranimi kapucinkami prekrit neprekosljiv postrvji sašimi. Komaj smo zaprli od navdušenega presenečenja povešene čeljusti, že je bil na mizi nov trio: krpanovsko močna goveja župa z robustno narezanimi rezanci, na vroče bele kamne položeni polži, opremljeni z minimalistično, a karseda žmohtno pomado iz rahlo fermentiranega masla s peteršiljem ter princeskasto nežna morsko-gorska kombinacija praženih lisičk, na ck popečenih kapesant, jogurtove pene in slankastega osočnika.

Vlakec fascinirajoče prezentiranih, v nulo usklajenih teksturnih in okušalnih kombinacij pa je neutrudno fural dalje: pod rezinami rožnato zapečenega fileja gosjih prsi je čemela tako krasna in osvežilna mešanica rdeče pese, borovnic, malin in rabarbare, da še zdaj odzvanja v glavi. Počasi kuhani/pečeni kosi pujsa z medeno glazuro so spomenik koncentriranju okusov, neizpodbitni dokaz pravega šefovega mojstrstva pa je bil položen na dno ogromnega kovanega krožnika: komur iz stegna stare krave uspe narediti tako mehke in sočne in okusne za grižljaj velike rezine (rare!), tistemu je pač treba na glas zaploskati: Bravo!!!

Prav za k takšnim mojstrarijam smo pogrešali kakšno točenju na kozarce namenjeno rdečo buteljko, če že pri izbiri hišnega rdečega vina niso bili najbolj izbirčni. No, lokalnemu kolekcioniranju in selekcioniranju sestavin podrejena ustvarjalna kuharija – z zaključnim, s karamelasto vaniljevo kremo nadgrajenim zavitkom iz divjih češenj vred –, ki se jo gredo v nadhorjulskem gričevju, nas je vseeno spravila na hrbet. Prav nam je!