Boštjan Napotnik

11. 7. 2014  |  Mladina 28  |  Konzum

Morje ob Meži

Korošica, Otiški Vrh

  • ocena: 4 / 5

Hobotnica s češnjevci

Hobotnica s češnjevci

Zeliščni njoki s kozicami

Zeliščni njoki s kozicami

Hotel Korošica
Otiški Vrh 25 d
Tel.: 02 878 69 12
www.korosica.si
Ker je Korošica tudi hotel, v njej kuhajo vsak dan do 22. ure.

Fino:
hobotničin karpačo s češnjevci
kapesante z ajdovimi palačinkami in špinačo

Ne tako fino:
neposrečena krompirjeva juha z lososom
trda panakota

Pethodni degustacijski meni pri Korošici zaračunajo 40 evrov.

Na Konzumove terenske agente se zainteresirana javnost pogosto obrne z željo po namigu za kakšen zanesljiv prehranski objekt. Agentje potem iz obširne baze podatkov prvobrbončičnih preverk lansirajo informacijo ali dve. Je pa zadnjič skrbnik baze podatkov pojamral, da smo silno slabi z dokaznim materialom za koroško regijo. Tako smo se odpravili čez hudolukenjske ride, mimo slovenjega Gradca, direkt v zelo neinspirativno industrijsko cono Otiški Vrh, v hotel Korošica, ki naj bi bil eden redkih koroških punktov, kjer ponudbe niso do konca podredili pocenske šnicle iščočim severnim sosedom.

Ko smo v jedilnem listu – predvsem v degustacijski špuri, ki jo ponujajo – zaznali precej postavk, ubranih na morsko vižo, se nam je – kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi – prižgal alarm zdravega dvoma. Ki pa ga je nato Korošičina ekipa ugašala z nekaj hudo dobrimi krožniki: popolno skuhana hobotnica, narezana na tanke rezine, opremljena z nekaj kupčki dišeče peteršiljeve kreme in izjemnimi češnjevimi paradižniki, ki so zavolj počasnega pečenja ponudili super kombinacijo skoncentriranega okusa in sočne mehkobe. Če bi kaj takega – namesto bolj ali manj generične dimljene postrvi in še bolj generičnega hrena s smetano – naredili še z drugim otvoritvenim krožnikom, bi bilo pa sploh fino. Se je pa diskrepanca med zanimivejšimi kreacijami z degustacijskega menija in – razen krasnih malih ajdovih palačink s kapesantami in v smetanovo/sirno omako vmešano špinačo – enostavnejšimi, z jedilnika izbranimi jedmi vlekla ves večer.

Kakorkoli že: pri Korošici imajo v vitrini dovolj zanimivih botilj z vseh koncev domovine, pečejo fine domače kruhke, znajo zamesiti mehke in sočne zeliščne njoke (a jih tudi opremiti z gumastimi repki kozic), v kurji ragu se potrudijo vkuhati doma navaljane ajdove testenine, morskega psa preprosto zdušijo z olivami in krompirjem in iz nekaj tankih rezin telečjega hrbta z žajbljevo omako, grahovega pireja, v ocvrt kroket formirane ajdove kaše in žličke marmelade iz rdeče čebule sestavijo čisto fleten glavni krožnik.

In medtem ko z jagodnim sorbetom ofrišan čokoladni sufle prefrigano pustijo kar v kozarčku, v katerem so ga spekli, je potencialno izjemno sladico – z metinim sladkorjem, svežimi borovnicami in lešnikovim crumblom potreseno panakoto – skvarila le trdota slednje. Ampak pod črto poročilo sklenemo z ugotovitvijo, da boste na Koroškem le malokje jedli tako zanimive in tako dobro pripravljene jedi.