Boštjan Napotnik

1. 8. 2014  |  Mladina 31  |  Konzum

B. P.

Košir, Tacen

  • ocena: 3 / 5

Prašniki

Prašniki

Tortica

Tortica

Gostilna Košir
Tacenska 142, Ljubljana Šmartno
Tel.: 01 511 62 68
www.gostilnakosir.si
Ob savskih umetnih brzicah se lahko z domačo Koširjevo košto krepčate vsak dan od 7. do 22., le ob nedeljah je urnik skrajšan na od 8. do 20. ure.

Fino:
carbonara

Ne tako fino:
žabji kraki

Ker je Košir vsesortna oštarija, je – v odvisnosti od naročenega – tak lahko tudi račun; računaj pa, da boš za razmeroma resen izbor z jedilnega lista odštel kakšnih 20 evrov.

Jejha, kako razposajene so savske brzice, še posebej zdaj, ko jih obilno polni z neba padajoče morje – tako nekako je Konzumovo specialno enoto za domačijske prehranske intervencije motiviral njen čelnik in se v isti sapi pridušal, da pri temle gostinskem nizkonakladnem stenčasu vse premalo pozornosti namenjamo obratom iz njegovega interesnega kroga.

Tako smo ustregli njegovi želji in brode privezali v tacenskem pristanu, od koder je bilo treba storiti le še korak do ene od gostilniških miz v že več kot 160 let stari oštariji Košir. V toliko letih se seveda marsikaj spremeni in še tako zakrknjeni tradicionalisti popustijo pod modernizacijskimi pritiski, a pri Koširjevih se posodobitve najbolj pokažejo šele na koncu obeda, kjer za ta tip lokala običajno štrudljasto-palačinkasto mantro razbijajo s celim nizom simpatičnih tort (v internem dvoboju je pomarančna v fotofinišu premagala malinovo, predvsem ker je bil biskvit pri slednji preveč razmočen), sadnih in sladolednih kup, zamrznjeno rulado in podobnimi slaščičarskimi heci.

Preostala poglavja Koširjeve ponudbe pa so bolj ali manj zakoličena v klasiki, ki pa jo v kuhinji pripravljajo, kot se šika – to je moč spoznati že po skodeli bistre, okusne, z mesom, korenjem in rustikalno debelimi rezanci postrežene goveje juhe. Fotrom utegne biti všeč tudi dejstvo, da bodo z lepo natočenim velkopopovckym kozlom lahko poplaknili ne le rezine močno dimljene kuhane klobase, ampak tudi iz naših gostiln skorajda že izgnano, Andyja Zimmerna vredno porcijo lepo ocvrtih iz bikovih mod izrezanih medaljonov, ob drugem glažku češkega ležaka pa bodo verjetno malo bentili nad številnimi koščicami in hrustanci v drobcenih žabjih krakih. Mladež bo – vsaj pri nas je po navadi tako – z velikim veseljem planila po testeninski diviziji, pri čemer naj si očetje le izborijo kakšen z vrhunsko carbonaro prelit njok, matere pa – preden se lotijo z veliko velikih kosov jurčkov oplemenitene in z grobo naribanim mladim sirom okrancljane, malček preveč skuhane ajdove kaše – s smetano in tartufato naparfumiran idrijski žlikrof ali dva. Čeprav bi nam bilo bolj všeč, če lepo zorenega, radodarno odrezanega in pravilno spečenega bifteka z jurčki ne bi maskirali z instantno omako in bi za solato poiskali manj mokasto-grahast paradajz, smo izpod Šmarne gore vendarle odšli čisto zadovoljni.