Boštjan Napotnik

8. 8. 2014  |  Mladina 32  |  Konzum

Vaje v slogu

Zobec, Boljunec

  • ocena: 4 / 5

pod soljo in hrenom

pod soljo in hrenom

ocvrt

ocvrt

Agriturizem Zobec
Boljunec/Bagnoli della Rosandra 244 (Italija)
Tel.: +39 040 832 50 63
www.zobec.it
Ker so mize postavljene predvsem okoli hiše, lahko Zobčeve losose zobate od začetka maja do konca septembra vsak petek, soboto in nedeljo od 17. do 23. ure. Rezerviraj!

Fino:
lososov pate, gratinirani losos, sladice

Ne tako fino:
marinirani losos

Za kompletno večerjo z lososom na šest načinov, sladico in obema sortama piva je Konzumov proračun Zobčevim plačal 25 evrov na osebo.

V Konzumovem direktoratu za mednarodne aktivnosti že dolgo ni bilo tako veselo kot tisti dan, ko je pri načrtovanju poletnih prehransko-inšpektorskih migracij padla zanimiva odločitev, da se elitni izvidniški vod čim prej pošlje na italijansko ozemlje, kjer slovenska familija goji in kuha kanadske in norveške losose. Huh, saj to se skorajda sliši kot kakšno zasedanje Združenih narodov.

Pri prebiranju zapisanega nikakor ne gre spregledati ključnega podatka – ta pa je, da familija (Zobec se pišejo) goji losose, in to že 30 let. Lososi, ki jih na krožnike dostavljajo iz mini gojišča v nekaj deset metrov oddaljeni bistri Glinščici, so že po osnovni logiki reči superiorni v primerjavi s sorodniki, pritroganimi iz na tisoče kilometrov oddaljenih prenatrpanih severnjaških ribogojniških fabrik, ko pa na vse skupaj cepiš še simpatičnost vseh generacij Zobčeve familije in no nonsense koncept njihovega agriturizma, si reč že zasluži nalepko »must try«.

Pri veliki beli hiši ob glavnem (okej, edinem) trgu v Boljuncu je tako, da se streže le tisto, kar pridelajo in naredijo sami. Poleg na šest različnih načinov pripravljenega lososa so to dva – svetli in jantarni – silno pitna in aromatsko lepo zbalansirana tipa naravnost iz soda natočenega nefiltriranega in nepasteriziranega piva ter več kot odličen parček sladic: z osvežilnim pirejem iz marelic prelita bavarska krema izjemne svilnate teksture in mehak lešnikov biskvit, premazan s kandiranih pomaranč polno mehko čokoladno kremo.

Losos pa: hudo! Jasno, da tu ni nobenega zoprnastega prismradu in priokusa po žarki maščobi, kakršna od sebe tako rad daje ribarniški oranževec, Zobčevi pa svoje največje bogastvo tudi precej minimalistično, a spretno dodelujejo. Kremast pate iz ročno sekljanih koščkov lososa je rustikalen in eleganten hkrati, rezine nežno hladno dimljenega se v ustih stopijo kot meduza na soncu, trakce karakternega, s soljo in hrenom gravlaksiranega lososa ofrišajo s kaprami. Še najmanj navdušeni smo bili nad z limono mariniranimi koščki, ki niso prepričali ne s teksturo ne z okusom. Zato pa stoje aplavdiramo preprosti panadi iz drobtin in grobo narezanega peteršilja, ki med gratiniranjem lepo zahrusta in popije lososove sokove, pa tudi izjemnemu kuhanemu krompirju, ki ga napol stenstajo s pivom in z drobnimi koščki lososa in postrežejo k v pečici ocvrtim kosom ribe. Monokultura, ki bi lahko bila dolgočasna, pa je vse prej kot to. Boljunec je naš!