Boštjan Napotnik

29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Konzum

Domačija novega kova

Kašča Mrlačnik

  • ocena: 3 / 5

Goveji karpačo

Goveji karpačo

Hobotnica na žaru

Hobotnica na žaru

Kašča Mrlačnik
Podpeška cesta 22 a, Brezovica
Tel.: 01 365 75 72
www.kasca-mrlacnik.si
Mrlačnikova kašča je odprta vsak dan: od ponedeljka do četrtka od 10. do 22., ob sobotah od 12. do 23. in ob nedeljah od 12. do 22. ure.

Fino:
vinska ponudba
jurčki na žaru

Ne tako fino:
hobotničin in goveji karpačo

Mrlačnik pašte in pice prodaja v cenovnem razponu od 6 do 9 evrov, cene resnejših krožnikov pa se sučejo od 15 do 25 evrov.

Obljubljansko gostilniško dogajanje je bolj ali manj vezano na že desetletja (ali pa še več) v zavest nedeljske južine iščoče mestne gospode zabetonirane birtije. Je pa Konzumov merilnik aktualnega dogajanja v zadnji petletki zaznal kar nekaj novogradenj, ki se odmikajo od železnega repertoarja. Ena od teh novih kompozicij je Kašča Mrlačnik, v neposredni bližini hibernirajočega Poka delujoč pogon, ki z imenom sicer sugerira kleno slovenarijo, a jo hitro relativizira z jedilnim listom, na katerem je po našem štetju nanizanih 43 različnih pic in 42 različnih vrst testenin, k čemur gre prišteti še posebno sezonsko ponudbo. Prav na to se je Konzumova izvidnica naslonila oni dan, ko ni bila pri volji za poglobljeno analizo razlik med špageti »bonaca«, rezanci »vrša« in ravioli »čez plot«. Na promocijskem letaku zapisani špinačni rezanci s kovačem, bučkami in sicilijanskimi paradižniki so se zdeli dovolj vabljivi (kasneje pa se je izkazalo, da so bili tudi čisto korektno pripravljeni), isto je veljalo za sezonsko pico z rukolo, češnjevcem, koščki pršuta in kislo smetano, a smo jo vendarle v svrho komparativistike dali ob bok oni, obloženi s sirom, slanino, čebulo, pikantno omako in feferonom. Obče veljaven zaključek je, da Mrlačnikovi znajo sproducirati hrustljavo oskorjano bazo, ki je ne maličijo z gorami oblog, zatorej zna biti pica tam še najboljša izbira.

Ambicioznejše jedi, ki spremljajo pašta-pica osnovo, namreč bolehajo za v naših krajih vse prepogosto prisotno anemičnostjo, ki izvira iz ne ravno prvovrstne selekcije surovin in/ali njih ne do konca izpiljene dodelave. Oba karpača – hobotničin in goveji – sta bila nekompaktno prhke teksture in v ustih nista napravila nobenega vtisa, kar padla sta mimo. V naslednjem dvoboju istih sestavin – hobotnica in t-bone na žar plošči – je bilo vse vkup že boljše, a hobotnico bi s plošče mirne duše vzeli kar nekaj minut prej, steak pa bi se spodobilo odrezati za kakšen centimeter radodarneje – saj se tako ali tako plača na vago.

Je pa treba Mrlačnikove vsekakor potrepljati po hrbtu in jim čestitati za nevsiljivo prijazen kelneraj, za izjemno fletno vinsko ponudbo (buteljo Terpinovega rdečega quinto quarta cenijo na 19 evrov – že to je dovolj močan razlog za obisk), za super sočne in čvrste jurčke na žaru ter za obe sladici – krepak čokoladni mousse in krasne, na putru na ck opečene fige s sladoledom. Na pico, vino & cukr, torej!