Boštjan Napotnik

5. 9. 2014  |  Mladina 36  |  Konzum

Samooskrba

Gostilna Repovž, Šentjanž

  • ocena: 5 / 5

Narezek

Narezek

Lička

Lička

Gostilna Repovž
Šentjanž 14
Tel.: 07 818 56 61
www.gostilna-repovz.si
Repovževi kmetujejo ves čas, gostilno pa imajo odprto ob sredah in četrtkih od 11. do 21., ob petkih od 11. do 22., ob sobotah od 8. do 22. in ob nedeljah od 8. do 18. ure.

Fino:
vse vaje v slogu z zajcem
ravioli, polnjeni z ajdovo kašo
mega dila z delicijami

Ne tako fino:
kakšna malenkost tu in tam

Za iz po lastni izbiri sestavljen pethodni meni, poimenovan kraljevska pojedina, boste odšteli zelo demokratičnih 28 evrov.

Med strogimi navodili Konzumove komisije za preprečevanje nepotizma in korupcije, ki jih je na aktualno misijo s seboj dobila napotena izvidniška enota, se je tokrat znašel tudi poziv k maksimalni resnosti in pozornosti, češ da ne bo potem kdo našemu vrhovnemu uredniku naprej metal imena na gričevnati meji med Dolenjsko in Zasavjem stoječe ekokmetije in gostilne Repovž.

Našpičena ekipa je tako pri urednikovem soimenjaštvu odločno iskala kakšen resen feler, a ga ni našla niti med obilnim obedovanjem niti pri spremljajočih kapljevinah, katerih večji del je bil v glaže natočen iz buteljk lastne proizvodnje. No, kakšen spodrsljajček se ljubkemu, družinsko gnanemu pogonu vseeno primeri: na z obiljem zanimivih, mesnih, sirnih in postrvjih delicij obloženi deski nas, recimo, zmagovalna salama razvpite sevniške salamijade s porjavelim zunanjim robom in neenakomernim mozaikom prereza ni ravno vrgla na hrbet pa ona telečja lička, sicer predstavljena na krasnem krožniku z rezinami viola krompirja in rdečepesnimi njokci bi lahko z ognja vzeli kakšno urico prej.

To pa je tudi vse, kar je v zabeležkah podčrtano z rdečo – drugo je pri Repovževih vrhunsko: zajec v vseh preizkušenih različicah (kremasta pašteta, sočna popečena jetrca in ledvičke, krepak ragu, natančno pripravljen file) je izjemno lepa štorija, krasni so ocvrtki iz mletega žrebičjega vratu na hruškovi kremi in oni iz mladega kozjega sira. Repovževi suvereno opravijo tudi z zdravoživljenjsko kvazirižoto iz pire, jurčkov in pora ter umetelnimi, z ajdovo kašo polnjenimi ravioli na špinači. Pa tudi v klasičnih oštirskih disciplinah, kot so paradižnikova juha (hudo dišeči paradajzi), ocvrto pišče (bravo za drobtine panko) in pečen telečji file (dodobra zorjen, perfektno spečen), znajo presenetiti s presežniki, ki jih gre pripisati izbiri prvovrstnih, skoraj izključno na domači kmetiji pridelanih sestavin in mojstrstvu mame za štedilnikom. Vmes pa je fino poklepetati s ta mladim Repovžem (ja, Grega mu je ime, hehe), ki se izkaže za hudega fena in poznavalca modre frankinje in ki zna iz kleti zavoljo primerjave z izjemno Kobalovo frankinjo letnik 2006 hitro potegniti kakšno hecno flašo, denimo neko slovaško silno malinasto polnitev iste sorte. Slednjo bi morebiti lahko človek posrebal z luštnim iz pirine moke zamešenim mareličnim cmokom, s katerim smo – ob obveznem podaljšku s sadjevcem – končali prav prijetno posedanje pri Repovževih.