Boštjan Napotnik

19. 9. 2014  |  Mladina 38  |  Konzum

Enotnost v različnosti

Hiša Torkla, Korte

  • ocena: 4 / 5

Ravioli s konfitom

Ravioli s konfitom

Krača izpod peke

Krača izpod peke

Hiša Torkla
Korte 44 b, Korte
Tel.: 05 620 96 57
www.hisa-torkla.si

V Torkli svoj razgled in kuharijo v skupno rabo dajejo od srede do nedelje ter ob praznikih od 12. do 22. ure.

Fino:
kapesante
ravioli z račjim konfitom
telečja krača izpod peke

Ne tako fino:
nekateri detajli – razkuhani fižoli, pretiravanje s tartufnim oljem, pretrd piškot v gibanici ...

Za guštiranje z izbiranjem štirih jedi z jedilnika boste v Torkli pustili kakšen evro več kot 40.

Konzumov inštitut za spremljanje javnega jedilnega mnenja že dolgo ni zaznal sprememb v priljubljenosti rezancev s tartufi in jabolčne krostate v oštariji Korte, si je pa že nekaj časa želel pridobiti sveže mnenje o tem, kaj in kako se pod novo komando je v bolj ambiciozni kortski postojanki, Hiši Torkla. Na prvi dan po vesoljnem deževju poročevalske ekipe ni bilo treba kaj veliko priganjati na pot, ko si je dušo po ovinkasti vožnji privezala še s krasnim razgledom na pod gradelo tlečo žerjavico in istrske gričke ter s požirkom osvežilne Klenartove penine in z grižljajem otartufnjene piščančje paštete, pa si je že jela mrmrati refren naslovne pesmi z Zlatkovega prvenca.

Poleg lepega sveta okoli nas je bil silno lep tudi trio na svilnat pastinakov pire položenih in s prahcem iz krškopoljčeve slanine potresenih res precizno pečenih kapesant, podobo sicer lepo zamišljenega krožnika hobotničnega karpača so rahlo kazili za malenkost preveč skuhani drobceni beli fižolčki, v skupnem vtisu jelenovega karpača pa je brutalno komando nad okusi prevzelo preagresivno tartufno olje.

Sicer pa je kaj kmalu postalo jasno, da v Torklini kuhinji dobro kuhajo in da znajo do zadovoljnega brundanja pripraviti ne le privržence preprostejše kuharije (njihova pod peko pečena in z omako, pretlačeno iz spremljevalne zelenjave, prelita telečja krača je izjemen poklon tej klasični tehniki priprave; to, da preprost, a hudo okusen šugo iz sardel, oliv in paradižnikov prelijejo prek v hiši zamešenih, razvaljanih in narezanih špagetov, pa je sploh silno redko viden presežek), ampak tudi iskalce novih smeri razvoja slovenske kulinarike, ki jih bodo nedvomno prepričali na super sladko-kislo omako iz korenja in marelic položeni kompaktni ravioli, polnjeni s sočnim račjim konfitom, pa tudi kreativno razstavljena prekmurska gibanica lahko – ob odpravi nekaterih pomanjkljivosti (predebel in pretrd makov piškot, premrzel lešnikov sladoled) – postane zvezda stalnica njihove ponudbe. Do takrat pa mirne duše naročite lepo zorjen (in – stvar debate – mogoče za odtenek preveč zapečen) stejk tolminske cike, frfotavo kremno krompirjevo juho s tartufi, vaniljevo zmrzlino z bučnimi semeni in oljem, čokoladni sufle ali katero od buteljk (Bordonovo zvrst Bon d’or iz leta 2003 so, recimo, točili na kozarec) iz kar frajersko zastavljene vinske karte. Pa ozrite se okrog sebe, res je lepo!