Boštjan Napotnik

17. 10. 2014  |  Mladina 42  |  Konzum

Bog morja

Neptun, Piran

  • ocena: 3 / 5

Mešane školjke

Mešane školjke

Mešano cvrtje

Mešano cvrtje

Gostišče Neptun
Župančičeva 7, Piran
Tel.: 05 673 41 11
Neptunove morske reči je moč preverjati po italijanskih odpiralnih šegah: vsak dan, razen torka, od 12. do 16. in od 18. do 22. ure.

Fino:
frito misto
njoki s skuto in škampi

Ne tako fino:
biftek s tartufi
sladice

V Neptunovem kraljestvu je za resen obrok v mošnjičku treba nositi kakšnih 35 evrov.

Nenadejan podaljšek kilavega poletja je presenetil celo vsega hudega vajeno hidrometeorološko sekcijo Konzumovega planerskega oddelka, ki je izvidnico v spremenjenih razmerah urno napotil lovit sončne žarke v perlico slovenskega obmorja. Terenska ekipa je oko najprej vrgla na prvo priobalno piransko vrsto treh vdov, dveh Pavlov in enega Ivota ter ugotovila, da so njih pergole, mizice in naprtje vendarle naredili nespregledljiv (in nujno potreben) korak iz osemdesetih let prejšnjega stoletja; nato pa je sledila prišepetovanju informacijskih muz, ki so obljubljale hudo morsko košto v v drugo vrsto umaknjenem gostišču Neptun.

Že aperitivni mehki in lepo očiščeni slani fileti sardonov (v družbi precej anemičnih črnih oliv) so nakazovali, da neptunovci znajo z morskimi organizmi: da (sicer konfekcijskih) rezin dimljene mečarice ne maličijo s kakšnimi inovacijskimi dodatki, da v iz škampovih oklepov in glav skuhano močno in sladkasto juho zakuhajo le malo riža, da za slastno in al-naturale opremo keramičnega ovala poleg dagenj nabavijo še štiri ali pet vrst drugih školjk in da sladkost drobnih kapesant poudarijo le s kosmom masla. Čeprav se napovedovani rezanci potem izkažejo za linguine, so krasni zaradi okusnega, na drobne kocke narezanega dimljenega lososa, a vseeno ostanejo v senci verjetno najboljše Neptunove partije oni dan: mehkih njokov v sladkasti omaki s pasirano skuto (morebiti celo rikoto?) in repki škampov. Za zaključek hvaljenja morskega dela ponudbe polajkamo še iz drobnih lignjev, kozic in brancinovega fileja skomponiran frito misto, postrežen na z maslom pripravljenem in v nulo (neraz)kuhanem rižu, dodamo trepljaj za izvrstno in z zelo humanimi maržami opremljeno vinsko karto, nato pa začnemo deliti še graje.

To bo najprej skasiral švohoten, sleherne maščobne sočnosti oropan pršut, predvsem pa na 27 evrov ocenjen slabo zorjen, grdo odrezan ter z razvodenelimi, verjetno vloženimi belimi tartufi potresen biftek. Tudi cukrovje v Neptunu odfurajo z levo roko: gosto gmoto, v kateri so še celi koščki čokolade, poimenujejo čokoladni mousse, spodnji del na krožnik zvrnjene pana cotte je nekaj milimetrov debela maščobna skorjica, palačinke so pa pač palačinke – s sladkim grehom ali orehovo filo.

Piranski Neptun je brez dvoma plac, vreden bralčeve pozornosti in obiska, a s priporočilom, da se v resnem loku ognete mesovju in namesto sladkiša raje naročite še kaj od škampov.