Boštjan Napotnik

24. 10. 2014  |  Mladina 43  |  Konzum

Streliška Globetrotters*

The 5, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Kalamari

Kalamari

Mocarela

Mocarela

The 5 kitchen & bar
Streliška 22, Ljubljana
Tel.: 0590 50 133
www.the5.kitchen
Na Streliško se lahko po pošten odmerek fletno skombiniranih globalnih okusov odpravite vsak dan, razen v nedeljo, od 11. do 22. ure.

Fino:
hrustljavi kalamari
piščanec pili-pili

Ne tako fino:
creme brulee

V The 5 boste za juho, predjed, glavno jed in sladico, izbrane s kratkega, a zanimivega jedilnega lista, odšteli 20 evrov.

V skladu z navadami, ki jih je že v otroštvu privzel kot zagnan član šolskega Kluba OZN, je odpravnik poslov načelnika Konzumovega predstavništva za svetovne okuse na ljubljanski Streliški ulici že pred nekaj meseci zaznal občutno razširitev diapazona arom s tam dolga leta prevladujočih (resda zadnja leta bolj žaltavih) španskih dišav. Tako je nemudoma sklical enoto za hitro posredovanje in jo v času kosila napotil na, kot je pravilno domneval, fjužnjužno.

Predvsem tiste, ki jim kožo ob besedi fjužn takoj prekrijejo rdeče pike, moramo pomiriti, da v Petici ne gre za kako hudo konceptualno, prisiljeno in na vsak način wanna-be trendovsko križanje svakojakih sestavin v čim bolj eksotične in šokirajoče kreacije, ampak bolj za priljudno, sproščeno in domačno mešanje okušalnih vtisov in vplivov, ki jih ljudje domov nosimo s potovanj po modro-zeleni kugli. Tako recimo ohlajeno juho iz kefirja in jogurta tile globalni okuševalci na Streliški opikantijo s kapljicami olja iz gorčičnih semen, paradižnik pred mletjem v sladkasto juho rahlo prekadijo (in nato ofrišajo z gosto kislo smetano in svežo baziliko); mocarelo narežejo na za prst debele palčke, jih povaljajo v mešanici grobih drobtin panko in provansalskih zelišč, frajersko ocvrejo tako, da zunanjost hrustlja, zmehčana notranjost pa se fino vleče, zraven pa pridodajo skodelico omake habanero, v kateri se na kiselkasti bazi za prevlado tolčeta cukr in pikanterija. Všeč!

Kot so všečni tudi na podobnem kontrastu hrustljavosti in mehkobe osnovani, pred peko v (pivsko?) testo pomočeni kalamari, ki jih na eni strani spremlja močnuhast aioli, na drugi pa z dišavjem nadgrajena sojina omaka. Tisti, ki je naročil v začimbni mešanici za harisso marinirane rezine svinjine, je sicer najprej zavzdihnil ob na pogled presušeni svinjini, a nato ugotovil, da je bila to zgolj optična prevara in da je pujs ne le okusen, ampak tudi sočen. In smo bili potem še kar naprej zelo dobre volje: ob izbiri (in humanih pribitkih) buteljke, ob v čebulno-česnovo-sojino omako vloženih zelenjavnih cmočkih, ob natančno pečenem v čiliju pili-pili mariniranem piletu z obiljem zelenjave na ocvrtem kruhu puri in ob karijastih kozicah s krhkim kruhom papadum. Da je bil potem zaključni creme brulee čisto narobe (skoagulirana masa in premalo zakurjena skorja), nam je bilo že vseeno, tudi zato, ker je bila jogurtova strjenka prelita z vrhunsko toplo, rahlo osoljeno smetanovo karamelo. Kot bi rekel mr. Džirlo: hodim po svetu in iščem najboljše za vas.

* Svetovni popotniki, tudi ime košarkarskega show moštva iz Harlema.