Boštjan Napotnik

30. 10. 2014  |  Mladina 44  |  Konzum

Vroča roba

Namaste, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Pišče iz tandoorja

Pišče iz tandoorja

Košarica kruhov

Košarica kruhov

Indijska restavracija Namaste
Breg 8, Ljubljana
Tel.: 01 425 01 59
www.restavracija-namaste.si
Tandoor na Bregu je nakurjen vsak dan od ponedeljka do sobote od 11. do 24., ob nedeljah pa od 11. do 22. ure.

Fino:
jagnjetina v špinačni omaki
rumena leča s špinačo
kruhi

Ne tako fino:
kulfi
razvodeneli rogan josh

Če bodo tudi vas natakarice bremzale, boste odšteli precej manj kot 25 evrov na grlo, kolikor je večerja stala nas.

Ko se je v nedeljo prvak Konzumovega oddelka za gojenje zgodovinskega spomina le privoščljivo nasmihal enoti za hitro posredovanje, ki je na vse kriplje iskala točko preboja iz od sopihajočih maratoncev okupirane Ljubljane, je postalo jasno, da bomo tokrat morali inšpicirati znotraj centrskega kroga. In ker je bila nedelja (in to zaključna nedelja tedna množičnega obleganja restavracij), je število decentnih opcij hitro začelo limitirati proti nič. A se je na srečo ustavilo na Bregu, pri zdaj med jedilno publiko že dodobra ugnezdenem indijskem pogonu Namaste.

Ta sicer z iz sveže pečenih kruhov zvitimi rolami redno proizvaja dolge vrste na odprtokuhnastih petkih, na matični lokaciji pa ponuja res zavidanja vreden nabor jestvin – celo tako, da nas je osebje moralo kar malo brzdati, da pri naročanju ne bi zbezljali do nepojedljivih količin. Seanso smo odprli z nedolžniško mehkima destilatoma – mangovim in ginsengovim –, grizljali pa smo v čičerkino testo pomočene in nato ocvrte kose raznega zelenjavja in trikotnike mladega sira, paneerja. Zraven v Namasteju postrežejo štiri pomake, ki so pri ekipi požele mešane občutke, še najbolj všeč nam je bil temen, bogato džemast tamarindov chutney. Luštna se nam je zdela tudi rahlo pikantna krompirjeva solata z indijskimi oreščki, na krepko enolončniško rumeno lečo s špinačo pa se splača spomniti prihodnje mesece, ko boste kje v centru potrebovali skodelo kreftne topline.

No, prava veselica se v Namasteju vendarle začne šele, ko na mizo postavijo močnejšo, buteljčno verzijo piva Cobra King in košarico raznoraznih ploščatih kruhov, namenjenih pomakanju v bolj ali manj ognjene omake. Ker je bila tokratna ekipa sestavljena iz tria, katerega izhodišča glede indijske kuharije so različna (simpatizer, skeptik in debitant), se seveda ne bomo opredeljevali do avtohtonosti skuhanega, a vsekakor lahko pohvalimo krasno pripravljeno jagnjetino v okusni omaki z obiljem špinače, pripomnimo, da bi nam bilo ljubše, ako bi bil jagnje objemajoči rdeči curry manj razredčen, sopihajoč dvignemo palce odobravanja za v jogurtu, zelenem čiliju in ingverju mariniranega in v tandoorju pečenega piščanca ter za simpatično čokoladno torto z lepim ingverjevim poudarkom. To, ali je kulfi, iz pistacij, indijskih oreščkov in kardamoma namešana zmrzlina, za odtenek preveč slan in ali so mlečne kroglice v sladkem prelivu presladke, pa sta minorni vprašanji, ki ne spremenita občutka, da se da v Namasteju sestaviti več kot le korektno pojedino.