Boštjan Napotnik

14. 11. 2014  |  Mladina 46  |  Konzum

S(a)vinjsko dobro!

Raduha, Luče

  • ocena: 5 / 5

Postrv 1: Karpačo, hladno & toplo dimljena

Postrv 1: Karpačo, hladno & toplo dimljena

Postrv 2: Poširana v zeliščnem mleku

Postrv 2: Poširana v zeliščnem mleku

Hiša Raduha
www.raduha.com
Tel.: 03 83 84 000
www.raduha.com
V hiši ob Savinji vas od novembra do marca gostijo od petka do nedelje od 13. do 23. ure, od aprila do oktobra pa ob istih urah, le da od srede do nedelje.

Fino:
tris postrvi
v zeliščnem mleku poširana postrv
goveji file s peteršiljevim pirejem

Ne tako fino:
edino, kar ni do konca prepričalo, je bil vmesni olajševalni smoothie iz jabolk, limete in blitve

Najdaljši Raduhin degustacijski scenosled stane 67 evrov.

»Morje in gore, gorje in more ...« je Škofov Janez skupaj s Čompami zategoval iz zvočnika na sestanku Konzumovega urada za promocijo geografske diverzitete v gostinstvu in dežurni ekipi je bilo koj jasno, da so – ker že dolgo niso bile – tokrat na vrsti gore. Kakšen dan kasneje smo parkirali ob vznožju 2062 metrov nad morje segajoče Raduhe, kjer stoji istoimenska gostinska hiša. Ta se je zadnja leta ukvarjala predvsem s konstrukcijo res frajerskih nastanitvenih kapacitet, nas pa je seveda še najbolj zanimalo, ali je borba z birokratskimi mlini na veter vrgla kakšno senco na že večkrat dokazano izjemno gospodaričino kuharijo.

Že ko smo žličko zasadili v pozdravno kombinacijo ajdovega obrnenka, gostega jogurta, fino naribanega trdo kuhanega jajca ter toplih, drobnih ocvirkov, se je zdelo, da prav nič; ko pa se je oko ustavilo na že na pogled izjemni kompoziciji na tri različne načine pripravljenih iz Savinje potegnjenih postrvi (karpačo, hladno dimljena, toplo dimljena) z zanimivo igrivimi dodatki (avokado z ikrami, limonino-olivna polivka, mango, skuta s smetano ...), je bilo jasno, da je nekdanja slovenska kuharica leta še vedno v izjemni formi. Dokazov za to na kar urno sledečih si krožnikih njene najdaljše degustacijske transverzale ni manjkalo. Kakšnega na (pre)številne gradniške elemente posamičnih jedi navlečenega trendaša je treba opozoriti, da se v Raduhi skuhane jedi na prvi pogled zdijo preproste in da gre njih izjemnost iskati v doteranih detajlih teksturne in aromatske usklajenosti ter v premišljenem dodajanju eksotičnih elementov sicer lokalno zasnovani osnovi.

Juha iz rdeče čebule je rustikalno močnega okusa in elegantno svilnate teksture, povrhu pa jo sekata mešanica reduciranega balzamika in medu in cvet kapucinke; zvit postrvji file poširajo v zeliščnem mleku, ga položijo v kremo iz blitve, za kontrast dodajo pire iz rdeče pese in zeliščno, predvsem timijanovo peno; mleto srnino zapakirajo v zelen raviol, tega pa v sladko-kislo brusnično divjačinsko omako s smrekovim želejem. Jagodičevje – tokrat rdeči ribez – odigra še eno dobro rolo, in sicer v kompoziciji s krasno pečenim kosom govejega fileja ter pirejem iz peteršiljeve korenine. Dodaj še dekadenten čokoladni ganache, korajžen, a domišljen scenosled vin (devet let stara rebula Daria Prinčiča h govejemu fileju je zmagovalna provokacija) ter prijaznost brez spakovanja in vedel boš, da sediš v eni najboljših restavracij v Sloveniji.