Boštjan Napotnik

28. 11. 2014  |  Mladina 48  |  Konzum

Liga prvakov

Rožmarin, Maribor

  • ocena: 4 / 5

Jagnje

Jagnje

Trlja

Trlja

Restavracija Rožmarin
Gosposka ulica 8, Maribor
Tel.: 02 23 43 180
www.rozmarin.si
Rožmarin ima svoj duh (in vinoteko in kavarno) od ponedeljka do četrtka od 8. do 24. ure, ob petkih in sobotah potegnejo do 2. ure ponoči, ob nedeljah je počitek.

Fino:
gosja jetra na sivkini polenti
jagnječji kare
ponudba vin & sirov

Ne tako fino:
ne čisto do konca zmehčan ramstek

Če z Rožmarinovega večernega menija izberete štiri krožnike, vas bo to stalo 29 (šest pa 39) evrov, 600-gramski, na oglenem žaru pečeni ramstek pa 35 evrov.

»Bravo, naši!« je bil vzhičen Konzumov referent za šport, šah in rekreacijo, ko je slišal, da je tokratna izvidnica šiht opravljala na lokaciji, kjer je bilo le nekaj ur prej za mizo opaziti dva v Ligi prvakov brcajoča nogometaša. Kaj takega se resda ne zgodi prav pogosto (pravzaprav se nam je prvič), je pa res, da še vedno velja reklo »svoji k svojim«. In mariborski Rožmarin se že od odprtja nosi zelo sodobno, všečno in evropsko, tako kot fuzbalklub iz istega mesta.

To, med lokalnost in globalnost razpeto identiteto rožmarinovci jasno nakažejo že s pozdravom iz kuhinje, z drobno narezanim, s koščki rdeče paprike ofrišanim, z močnim bučjakom prelitim jesihflajšem. Kolekcija na večerni jedilni list (ja, v Rožmarinu imajo – pohvalimo! – tudi preprostejši in lažji jedilnik za sredidnevno rabo) uvrščenih jedi je bila kratka, ampak prav vsaka postavka se je brala dovolj zanimivo, v izvedbi pa tudi ni bilo kakšnega hudega spodrsljaja. Še najmanj radosti nam je povzročil zajeten, 60 dek težak kos hrbta, odrezan z na Štajerskem gor zraslega goveda, ki se ga je najbolj veselil paleovembrski član ekspedicije, a je moral tudi on priznati, da bi sicer krasno pečenemu mesu koristil še kakšen dodaten teden zorenja, s katerim bi prišla tudi mehkoba. Toda ker smo še vsi zdravih zob (in ker smo zraven srebali krasnega in cenovno fletnega bordojca – Rožmarinova klet jih je polna, dogovorite se za mini turo!), nas malo bolj angažirano žvečenje ni spravilo v slabo voljo. Z velikim veseljem smo do kosti obrali superiorne jagenjčkove lizike/kareje, pospremljene s frajersko kruhovo rezino z liptavrsko sredico; mlaskali v dekadentno svilnatem in šokantno dopolnjujočem se kombotu pečenih gosjih jeter s konjakom in kremaste polente s sivko in se čudili krasni mehkobi in nežnemu dimastemu okusu toplo dimljenih račjih prsi in všečnosti njim pripadajoče, lepo začinjene in obarvane terine iz leče. Pripominjamo, da bi zlahka zvozili s polovico manjšo količino gobjega kapučina, kot nam je bil postrežen, in da bi obrnjeni sendvič (paradajzast kruh na sredini) bil še boljši (beri sočnejši), če bi bila trlja malo manj pečena. In v isti sapi ne moremo prehvaliti hudo staranega stiltona, ki je predvodil panevropski kvartet sirov. Napimpan brownie, dišeč in gost ristretto, konjak Frapin, dobro odmerjen tempo strežbe, odpičene karafe, suveren in komunikativen kelneraj – v Rožmarinu res vedo, kaj in kako ponuditi. Bravo!