Boštjan Napotnik

31. 12. 2014  |  Mladina 1  |  Konzum

Padla z neba

Manna, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Tris paštet

Tris paštet

Račji consommé

Račji consommé

Restavracija Manna
Eipprova ulica 1a, Ljubljana
Tel.: 070 579 690
www.restavracija-manna.si
Ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico pada Manna z neba vsak dan: od ponedeljka do sobote od 12. do 24., ob nedeljah pa od 12. do 21. ure.

Fino:
pečena hobotnica
kočevski medved z mavrahovim raviolom

Ne tako fino:
raviol v račjem consomméju

Za dve predjedi, glavno jed in sladico boste odšteli okrog 45 evrov, za 8,60 evra so na voljo tudi trihodna dnevna kosila.

Sokolja očesa našega bralstva so po izidu knjižne kolekcije najboljših v zadnjih štirih letih obiskanih prehranjevalnic na Konzumov oddelek za reklamacije, pobude in priporočila že začela pošiljati zapažene pomanjkljivosti – gre predvsem za ščep dobrih placev, ki jih sicer imamo nanišanjene, a v pretekli štiriletki pač niso prišli na inšpekcijsko vrsto. Eden od teh – zdi se kar pravšnji, da z njim štartamo nov letnik – je tudi biblično poimenovana restavracija na južni strani krakovsko-trnovske meje, ki jo poleg ljubkost iščočih turistov rada obiskuje tudi domača zainteresirana javnost.

Trenutna Mannina upravljavska ekipa – če je naš števec aktualiziran, gre za tretjo po vrsti – je reč zastavila kot melanž klasične visoke kuhinje (o kateri še najglasneje pričuje primerno močan in z okusi nabasan dvojni račji consommé; žal opremljen z zavoljo suhe žagavosti račje-gosje file ne preveč navdušujočim raviolom), slovenske jegermajstrske specialke (lepo zmehčan dušen kočevski medved; ta je imel tudi srečo z raviolom, ki je bil v njegovem primeru z mavrahom napolnjen krasotec, ali pa langsam & sicher obdelan merjaščev file s popečenimi kostanjevo-orehovimi štruklji) in všečnih ter doteranih morskih klasik (najprej počasi kuhana hobotnica je nato v pečici dodelana do izjemne zunanje hrustljavosti, z vsemi drobnimi polipi vred – pohvalno!).

A kot kaže naš zapisnik, v Mannini kuhinji niso zadovoljni le z dobro izvedbo zicerjev, ampak jih firbec žene tudi k bolj ustvarjalnim raziskavam na področju tekstur in okusov. Sok in zrna granatnega jabolka tako počasi pokuhavajo, dokler ne nastane osvežilen žele, ki ga pridenejo kremasti terini iz toplo dimljene postrvi; z reduciranim sokom rdeče pese ovijejo račjo pašteto, s pomarančnim pa gosjo terino. Obe skupaj z otartufnjeno piščančjo pašteto tvorita frajerski tris domačih paštet, ki je še bolj všečen, ko se namaže na rezino katerega od sočnih, dobro naluknjanih, v modlu pečenih domačih kruhov.

Manna korektno opravi tudi s cukrarijami, akoprav bi v malinovem crème brûléeju pričakovali tudi kakšen cel sadež in bi pred serviranjem lešnikovega parfaita počakali še kakšno minuto, da bi se bil malo zmehčal. Ampak te pripombe so prejkoslej picajzlanje v splošni ugotovitvi, da na Eipprovi ob odlični kuhinji in nadpovprečno urejeni in založeni vinski kleti ne pribijajo cenikov in da za vsakega gosta najdejo primerno besedo. Obljubljanični zicer.