Boštjan Napotnik

30. 1. 2015  |  Mladina 5  |  Konzum

Tedenski cikel

Luda, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

račja terina

račja terina

pastinakova rižota

pastinakova rižota

Okrepčevalnica Luda
Poljanska cesta 11, Ljubljana
Tel.: 051 761 294
Luda dela od torka do petka od 11.30 do 17.00, ob petkih pa še zvečer od 19.00 do 22.30.

Ambient:
izčiščen majhen bistrojček s kvadratnimi mizami in ležerno fankovsko-breakbeatovsko zvočno opremo

Napitki:
kratka, a domišljena, na organske vinarje osredotočena vinska karta z menjajočimi se postavkami na kozarec

Dostopnost:
v Ludo se – čez majhno stopničko, ki ni prehuda ovira – stopi naravnost s Poljanske ceste

Fino:
zasnova & izvedba koncepta
pastinakova rižota
juha iz kozjega sira

Ne tako fino:
pre-razstavljene sladice

Trihodni kosilniški komplet stane 15, kombinaciji predjed-glavna in glavna-sladica 12, samo glavna jed pa 9 evrov.

»Ej, novega leta se že skoraj ne spomnim več, kdaj bom končno dobil še kaj novega od vas?!« je bil na seji Konzumove doušniške mreže že kar malo siten sekretar za planiranje ekspedicij. »Ja, predvsem vas gledam, Ljubljančani!!!« je cepetal še naprej, dokler se končno ni nekdo opogumil z informacijo o simpatično koncipiranem bistroju na Poljanah, ki vsak teden streže nov meni, katerega vsebino prilagaja sezoni in razpoložljivosti sestavin, nabavljenih pri skoraj izključno organsko, ekološko & co. usmerjenih dobaviteljih.

Na misijo napotena ekipa se je na delo odpravila z zdravo mero izkustvene skepse, utemeljene na diskrepanci, ki po navadi ločuje obljubljeno ponudbo in realizacijo. Toda Ludin vodstveno-izvedbeni par se očitno ne heca in mu je do konca obeda uspelo odpihniti prav vse pomisleke. V Ludi se komplicira edino tam, kjer je prav, da se – pri nabavi surovin ter snovanju in izvedbi krožnikov. Na drugi, gostovi strani, je vse zelo preprosto in transparentno: izmed dveh predjedi, dveh glavnih jedi in dveh sladic si sestavi svojo špuro, se domeni še za glažek ali dva (če bo na voljo, ne zamudite Klinčeve malvazije 2010!) in nato iz retro babiških krožnikov začne s polno žlico zajemati dobrotnije. Prejšnji teden sta bila to v predjedni sekciji za odtenek presuha račja terina, opremljena z mikro kornišoni, na disko roza marinirano čebulo in ostro gorčico; pa krasna, svilnata iz v piščančji osnovi stopljenega kozjega sira skuhana juha, obogatena s panceto in osočena z jabolkom in listom endivije.

Osrednja krožnika sta bila kremasta, s pastinakovo osnovo in koščki sladkastega gomolja pripravljena ter s parmezanom obilno mantekirana rižota, prepičena z ostrino hrena in zahrustana s prepraženimi orehi, ter skorajda prekorajžno rožnata sv. ribica, vložena v močno špehovo juho in dopolnjena z bučnim ringlšpilom, sestavljenim iz bučnega pireja, vloženih bučnih kroglic, sušenih bučnih lističev in pesta iz bučnih semen in olja.

Sladka sekcija je bolehala za aktualnostnim trendom razstavljenih sladkarij in bolj ali manj kaotičnim zlaganjem gradniških elementov na krožnike: saj ne da bi bila katerikoli postrežena reč – pečena hruška, maslena zabela, s sifonom prezračen jogurt, lešnikov krokant na enem in mehka skutna krema, čokoladni piškot in čokoladni sorbet na drugem krožniku – švohcena, le prav bi se nam zdelo, da bi vsaj ena od sladic imela malo bolj definirano obliko.

Ampak ker Luda jedilnik menja v tedenskem ciklu, je čisto mogoče, da je bil pač tak teden. Prednost Lude gotovo ni v do konca doteranih krožnikih, ki bi jih nato repetirali vso sezono, ampak v vedno novih zanimivih, odlično skuhanih in cenovno dostopnih jedeh. Luda ni za vsak dan – je pa nadvse primerna za vsaj enkrat, če ne dvakrat na teden. Vsak teden!