Boštjan Napotnik

6. 2. 2015  |  Mladina 6  |  Konzum

Čuvaji plaže v zimskem obdobju

Pergola, Zambratija

  • ocena: 5 / 5

Toto

Toto

Kotlet

Kotlet

Taverna Pergola
Sunčana 2, Zambratija, Savudrija
Tel.: +385 52 759 685
Razen v ponedeljek je mogoče pod Pergolo posedati vsak dan od poldneva do 23. ure.

Ambient:
prijetna, svetla obedovalnica s centralnim kaminom, kruzajočim gospodarjem in Erosom v zvočnikih

Napitki:
kar fascinantna kolekcija istrskih vinarskih prvakov z obeh strani meje, tudi nadpovprečno dobre hišne butelje

Dostopnost:
lastno parkirišče ob hiši in za njo, razen nekaj ovinkcev in kakšnega dvignjenega praga ni resnih preprek za gibalno ovirane

Fino:
domiselno sestavljene kolekcije hladnih predjedi
zapečena domača testenina toto
telečja zarebrnica

Ne tako fino:
prisotnost cuket na vseh koncih in krajih

V Pergoli smo odpeli pas po štirih izdatnih rihtah in doseženem cenzusu 50 evrov na jedca.

»Ja, ja! Vsi smo bili v koloniji in vsi smo polni lepih spominov na poletna spogledovanja na plažicah Savudrijske vale!« se je s precejšnjo porogljivostjo na izvidniško ekipo, navdušeno nad košto in občim vtisom zambratijske Pergole, spravil načelnik Konzumovega odreda za zgodovinski spomin. »In vsi še pomnimo najkvalitetniju bijelu ribu sa blitvom i krumpirima na naših kasnejših bivakiranjih tam naokrog,« je pribil v svoji vasezagledanosti in tako preslišal celo rajdo prepričljivih argumentov.

1. Družinska simbioza gostiteljskega fotra in kuharsko razgledanega naslednika je le redko kje tako spontana in prijetna kot v tejle malo od morja umaknjeni birtiji.

2. Tipčki, ki ti za pozdrav iz kuhinje na mizo pošljejo kepico z listovimi ikrami zmešane in s sušenimi kapucinkami potresene polente, si močno dvignejo šanse za všečnost.

3. Kuhinja, ki na kvadratnih krožnikih nacimpra tako atraktivno kolekcijo barv, tekstur in okusov, kot je poetično poimenovani Pergolin krožnik štirje kavalirji, ne more biti slaba kuhinja.

4. Kuhar, ki do perfekcije dotera lokalni koncept pašte toto – v kose domače testenine zavita mišunga kozic in pečene slanine, dodelana z zapekanjem in radodarnim ribanjem tartufov –, je kralj, to pa suvereno potrdi še z

5. mini njokci v impresivno bogati morski salsi in

6. torteloni, ki jih nafila s kremasto polento(!) in vtakne v reduciran, z gomoljikami oplemeniten šlafrok.

Če predstavljena sistematizacija argumentov ni dovolj, ji moramo brez dvoma dodati še haiku na temo juhe (krema je, juha / gomoljika brbota / srce je polno) in lirični listasti diptih, navdahnjen s toplim listovim tatarcem (plus rozine in pinjole) ter krasnim, vrtničasto zvitim kvartetom listovih filejev na koromačevem pireju. Edina pesniška forma, ki lahko celostno zaobjame vse, kar srce si sladkega obeta od na gradeli pečenega, približno tri centimetre debelega telečjega kareja, pa je epska pesnitev, po možnosti zapisana v junaškem Iliadnem heksametru.

Bliže zemlji so precej navadne (a vsaka z nekim fincanim twistom) Pergoline sladkarije – jabolčno-cimetov semifredo, panakota s slankasto masleno karamelo in našponan creme caramel – a bolj kot njih si bomo zapomnili res dobro počutje v svetli obednici, prijazno natakarico, topel kamin in prijeten občutek, da so te pocrkljali ljudje, ki jim je še kako mar ne la za robo, s katero ti bodo postregli, ampak tudi za tvoje počutje. Zambratijska Pergola bi mogoče lahko naznanjala spremembo hrvaškega turističnega slogana iz Sredozemlje, kot je nekoč bilo v Sredozemlje, kot bi nekoč moralo biti. Prijetno presenečenje!