Boštjan Napotnik

13. 3. 2015  |  Mladina 11  |  Konzum

Ne ustrašite se imena!

Galerija okusov, Novo Celje

  • ocena: 5 / 5

Dimljeni jeseter

Dimljeni jeseter

Telečji hrbet

Telečji hrbet

Galerija okusov
Novo Celje 9, Petrovče
Tel.: 030 335 300
Jovanova galerija daje okuse na jezik ob četrtkih in petkih od 11. do 15. in od 18. do 22. ter ob sobotah od 11. do 22. ure. Rezervacije obvezne!

Ambient:
obnovljena, svetla, okusno dizajnirana restavracija z duhovito izbranim posodjem; iz zvočnikov šepeče vokalni jazz

Napitki:
domači sokovi, Bevog na špini in dovolj obsežna kolekcija buteljk z vseh koncev domovine

Dostopnost:
veliko parkirišče, brez preprek za gibalno ovirane

Fino:
razstavljeni brodet
pozdravi iz kuhinje
chefova prezenca

Ne tako fino:
morebiti je na kakšnem krožniku preveč vsega

Najdaljši meni s šestimi hodi (+ trije prigrizki, sorbet in zaključni posladek) stane 52 evrov.

»Kaj, a samo gledali bomo?« se je – ko smo v Žalcu prvič na glas omenili, da smo na poti v Galerijo okusov – na zadnjem sedežu ekspedicijskega vozila pridušal šef Konzumovega superračunalniškega centra za izračunavanje razmerij med elementi magičnega trikotnika količina-kakovost-cena. Kljub pojasnilu, da v galeriji komandirajoči Borut Jovan dokazano dobro kuha (glej Mladina, št. 35/2013), in številnim konkretnim okusnim dokazom, ki so mu bili predstavljeni v naslednjih urah, se ni dal. Še naprej je vztrajal pri mnenju, da galerija ni primerno ime za oštarijo in da bi bilo veliko zabavneje, če bi Jovan in njegov poslovni partner Gašper Puhan tudi za birtijo uporabila ime svoje druge blagovne znamke Lojz Lojz, ki jo sicer uporabljata za marmelade, žganice, zeliščne soli in testenine.

A pustimo te marketinške banalnosti – saj smo vendar prišli jest in pit! In ker je Jovan zdaj na svojem in ne več pod jurisdikcijo hotelske verige, je na najvišjo raven dvignil še strežbo in ambient – v tem velja omeniti predvsem simpatično raznorazno strežno posodje s poudarkom na rabi celjskih emajliranih izdelkov. V kuhinji pa se nadaljuje špura, ki smo jo že spoznali: Jovan rad razstavlja – ne le jedi, ampak tudi posamične sestavine. Njegov brodet ima tri baze – žametast česnov pire, osvežilno, doma vkuhano paradižnikovo salso in džus, ki ga spustijo vongole – in tri nadgradnje: iz lupin pobrane vongole, krasno opečen kos brancina ter ligenj, razdeljen na dvoje, glavo, zmehčano v vakuumskih 63 stopinjah, ter v riževi moki povaljane in hrustljavo ocvrte lovke. Podobno kompleksen je tudi krožnik z rožnato rezino telečjega hrbta, priželjcem, krompirjem, spremenjenim v kremast pire in začinjene ocvrtke, ter, pazi to, zreducirano, zgoščeno, ohlajeno in na tanke rezine narezano bbq omako. Chapeau! Rad uporablja sveža zelišča in zelenjavo iz ženine vrtnarije ter plodove lastne in fotrove mesarske spretnosti: parfumska mešanica kremne grahove juhe v spregi s sotiranim bobom, koščkom klobase kožnice in skutnega raviola izvede bombastičen retronazalni atentat na okuševalno-vohalni aparat. Podobne hece - s krvavično filo polnjen ocvrtek iz vlečenega testa, položen na ohlajeno jabolčno čežano; s toplo kromprirjevo pogačo in ozeliščeno skuto postrežena domača salama, iz krompirjevega škroba sčaran in s pehtranovo soljo okarakteriziran rakovemu čipsu podoben ocvrtek – pa gostu v hitrem tempu ponudi kot niz pozdravov iz kuhinje, ki mu sledi spektakularno preprost krožnik z dimljenim jesetrom, poširanim rumenjakom in odejico iz prozornega jabolčnega želeja. Hecev je seveda še več (ajdov piškot & drobljenec pri strjenki iz pečenih jabolk; curryjeva omaka k ocvrtemu gamberu ...), pri vsem skupaj pa velja najbolj poudariti igrivost, sproščenost in zdrav odmerek zajebantske distance do visoke gastronomije, ki jo demonstrira Jovan. Brez strahu, torej – v Galerijo se gre konkretno omastit sodobne kuharije, polnih okusov in sproščenega vzdušja željan brk.