Boštjan Napotnik

15. 5. 2015  |  Mladina 20  |  Konzum

Oštir tvoj nov zdaj Kranjcem ogenj kuri ...

Sonet, Kranj

  • ocena: 4 / 5

Telečja pašteta

Telečja pašteta

Prinčičeva salama

Prinčičeva salama

Restavracija Sonet
Prešernova 6, Kranj
Tel.: 031 256 059
V Sonetu vam ponudbo zrecitirajo, pripravijo in postrežejo vsak dan, razen nedelje, od 8. do 22. ure.

Ambient:
sproščeno urejena restavracija v kranjskem centrskem hotelu Actum; nevsiljivo muziko hitro preglasi klepet gostov, kar je OK

Napitki:
majhna, a izbrana kolekcija buteljk s poudarkom na preverjeno vrhunskih naturalistih tipa Joško Renčel in Dario Prinčič

Dostopnost:
za parkirišče ob hotelu pri vhodu na zaprto območje stisnite gumb hotela Actum, restavracija je brez preprek za gibalno ovirane goste

Fino:
vse meso po vrsti

Ne tako fino:
v degustacijski špuri smo pogrešali kakšen OH – pašto, rižoto, polento, kašo; kaj takega

Če se pustite gazdi peljati od deske s hladnimi mesninami prek jetrc in druge deske z ožarjenim triom do sladice, vas bo to stalo ugodnih 20 evrov.

»Teden mladih je, pejmo v Kranj, da vidimo, a je kakšna luštna!« se je na rednem tedenskem kolegiju Konzumovih planerjev navduševal naš gorenjski poverjenik za medgeneracijsko solidarnost in kulturno izmenjavo. Na srečo nam ni bilo treba dolgo iskati, saj smo v središču Prešernovega mesta hitro našli eno fletno mlado, še ne pol leta staro oštarijo, ki ji v pritličju hotela Actum načeluje najprej pri skaručenskem Slavku, nato pa še v mondenem smučarskem Lechu izšolani gospodar.

Glede na ugleden gostinski pedigre smo se lahko nadejali prijazne besede in dobro pripravljenega mesovja in oboje smo tudi dobili. Med ne preveč odločnim čitanjem ne dolgega, zato pa toliko zanimivejšega jedilnika nas je šef začel speljevati na po njegovih vižah sestavljen scenosled, o pravilnosti naše odločitve pa nas je – po požirku mekane bosanske šljive – prepričal že s prvo veliko desko, na katero je zložil precej impozantno kolekcijo prigrizkov. Mazava in okusna telečja pašteta, potresena s sesekljanimi praženimi lešniki in obogatena s priloženo želejasto hruškovo marmelado, je požela kolektivno odobravanje, všečne so bile tudi rezine šunke in hrbtne slanine sevniškega krškopoljca (malo preveč dimljene, a popolnoma topljive na jeziku) ter na kalčke položen goveji karpačo. Toda na tej prvi deski je bila vendarle zavoljo izjemne arome, lepe strukture in zbalansiranega okusa najboljša reč kolut suhe salame zamejskega vinarja Daria Prinčiča. Ta je – po osvežilni travniški Pucerjevi malvaziji Pristna 2013 in pred raritetnim Renčelovim modrim pinotom 2008 in sušeno Negro 2004 – k sočnim, preprostim in v nulo pripravljenim zajčjim jetrom s čebulo prispeval tudi požirek kompleksnega in močnega maceriranca Trebež 2010, s katerim je še okrepil dober vtis in svoj ugled v naših očeh.

Tega je z glavno dilo – in res dobrim, z drobnjakom krasno ofrišanim maslenim krompirjevim pirejem ter z na hitro popečenimi koščki paprike in špargljev – na kateri smo se z debelo odrezanim Kodilovim govejim ramstekom, lepo zorjenim srninim hrbtom iz Notranjske ter silno mlado (teden mladih je, ne pozabi!) telečjo zarebrnico šli primerjalno mesoslovje in v zaključnem poročilu ugotovili, da je prav, da je mojster vsak kos natrl z drugačno mešanico dišavnic, in da v tej bajti nekdo res zna speči meso na žaru. Tako kot zna narediti tudi bolj fin krožnik – sočna, okusna, kosti in kože očiščena ter pečena in na rezino bivolje mocarele položena piščančja stegna in frajersko, z maslenim, res krhkim testom podloženo dvojno čokoladno torto.

Glede na zapisano in na dejstvo, da se je Sonetov poletni vrt celo na ponedeljkov večer prijetno napolnil s čebljajočimi gosti, se zdi, da je Kranj dobil sodobno, ne preveč odpičeno, zagotovo pa všečno in prijetno jedilno opcijo. Naj tekne!