MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

17. 7. 2015  |  Mladina 29  |  Politika

Velikolaška sprava

Predsednik Pahor govori o spravi, a povzroča razdor

Pahorjev spravni govor pred spornimi spominskimi ploščami

Pahorjev spravni govor pred spornimi spominskimi ploščami
© STA, Tamino Petelinšek

Prejšnji teden je bil Pahor slavnostni govornik na eni od spravnih slovesnosti v občini Velike Lašče, kjer so postavili skupinsko znamenje v spomin na padle v NOB, talce in internirance ter hkrati tudi padle domobrance. Pahor je dejanje označil za »nekaj plemenitega in nekaj dobrega«, a plemenito spravno dejanje je bilo storjeno mimo vednosti in v nasprotju z željami ene od strani.

Srečko Knafelc, predsednik društva Zarja spominov, člana Zveze borcev za vrednote NOB, pojasnjuje, da so predsednika republike vnaprej opozorili, da gre za prisilno spravno dejanje, ki je v nasprotju s temeljnim vodilom sprave. In da ne gre za povezovalno dejanje, ker je bilo storjeno v nasprotju z željami zveze borcev ter brez vednosti svojcev žrtev, katerih imena so zapisana na spominskem znamenju padlim v NOB. Knafelc pojasnjuje, da jim je doslej od 47 padlih, zapisanih na plošči, uspelo stopiti v stik s svojci približno polovice in nobeden ni podal soglasja, da se spominska plošča postavi na način in na mestu, ki si ga je zamislil velikolaški župan Anton Zakrajšek in ga je potrdil tamkajšnji občinski svet. Prej svojcev žrtev o tem ni nihče nič vprašal. Spominske plošče so bile sicer najprej odstranjene s poslopja osnovne šole zaradi energetske obnove objekta, potem so dve leti ležale v šolski kleti in bile namesto na prvotno mesto postavljene na »dostopnejšo« lokacijo.

Način, kako so se sprave lotili v Velikih Laščah, ne preseneča. Župan Zakrajšek, sicer član SDS, si je pred leti postavil čebelnjak, ki ga krasijo prav posebne panjske končnice. Na njih so upodobljeni največji slovenski sinovi in najpomembnejše slovenske insignije: Triglav, knežji kamen, Primož Trubar, France Prešeren, Jože Pučnik, Lojze Peterle, Anton Krkovič in Janez Janša …

Zakrajšek z nami o velikolaški spravi ni hotel govoriti. Tudi iz predsednikovega urada so sporočili, da k povedanemu nimajo kaj dodati. Predstavnik zveze borcev in svojcev žrtev na partizanski strani Srečko Knafelc pa pravi, da jim ne župan ne predsednik nista pustila druge izbire, kot da odstranitev spominske plošče s »skupnega spravnega obeležja« zahtevajo po pravni poti. Da bodo uspešni, ni dvoma, saj v tem primeru po zakonu in tudi glede na sodno prakso šteje mnenje svojcev tistih, katerih imena so zapisana na spominski plošči. Posledica sprave, kot si jo ob podpori samega predsednika republike predstavljajo v Velikih Laščah, bo verjetno fizična odstranitev dela spravnega spomenika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.