Borut Mekina

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Politika

Novi oligarhi

Katere interesne skupine so ujele Mira Cerarja?

Čeprav se je slaba banka izkazala za plenilsko institucijo, si premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor te ne bosta upala zapreti. Ker je tako rekla EU?

Čeprav se je slaba banka izkazala za plenilsko institucijo, si premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor te ne bosta upala zapreti. Ker je tako rekla EU?
© Borut Krajnc

Minuli teden je v slovenskem prevodu izšla knjiga francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja Kapital v 21. stoletju. Piketty je v njej seveda pisal o naraščanju neenakosti v svetu, o tem, da je ta vse bolj nevzdržna, da postaja podedovano bogastvo vse pomembnejše, da postajajo uspehi posameznikov, torej lastno delo, vse manj vredno in vse bolj nesmiselno. Da tisto, kar učijo v šolah – uči se in uspelo ti bo – drži vse manj. To je sicer že dlje časa očitno, a Piketty je šel še korak naprej. V svoji študiji je pokazal, da novi »rentniki« ali nova elita danes niso več klasični kapitalisti, ki bogastvo dedujejo, ampak finančniki ter bančniki, predvsem izvršni direktorji, ki si znotraj svoje »družine« pomagajo tako kot nekoč klasični kapitalisti.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.