Peter Petrovčič

4. 3. 2016  |  Mladina 9  |  Družba

Splav prepovedan

Pravica do splava je v večini ameriških zveznih držav le pravica na papirju

Transparenti nasprotnikov splava v ZDA, kjer je gibanje proti splavu močno in vplivno. Se bo podobo zgodilo tudi v Sloveniji?

Transparenti nasprotnikov splava v ZDA, kjer je gibanje proti splavu močno in vplivno. Se bo podobo zgodilo tudi v Sloveniji?
© Profimedia

V ZDA bodo o pravici do splava znova odločali vrhovni sodniki, ki opravljajo vlogo ustavnih sodnikov, kakršno poznamo v Evropi in Sloveniji. Odločali bodo o zakonodaji zvezne države Teksas, ki spada med države, v katerih so v zadnjem desetletju pravico do splava najbolj omejili. Zagovorniki te pravice trdijo, da je Teksas splav pravzaprav prepovedal, česar pa ne bi smel storiti, ker je v ZDA ta pravica od leta 1973 ustavno varovana.

Omejevanja pravice do splava so se sicer v zadnjem desetletju ali dveh lotile številne zvezne države. To jim je omogočila odločitev vrhovnega sodišča iz leta 1992, v kateri so vrhovni sodniki sicer ponovno potrdili pravico do splava kot ustavno pravico, a dodali, da jo zvezne države lahko omejijo, dokler te omejitve ne pomenijo »precejšnje ovire na poti ženskam, ki želijo opraviti splav«. Gibanja proti splavu, ki so bila prej dve desetletji omejena z odločitvijo vrhovnega sodišča, so tedaj prav od tega sodišča slišala, kar so hotela, in sicer, da lahko začnejo omejevati pravico do splava. Odtlej so številne zvezne države sprejele zakone, ki ženskam tako ali drugače onemogočajo dostop do splava. Recimo s strogimi predpisi za zdravstvene ustanove, ki opravljajo splav, s katerimi so število takšnih klinik skrčili na le po eno v celotni zvezni državi. Tako je sedaj recimo v Misisipiju, Misuriju, Severni in Južni Dakoti. Poleg tega je take ali drugačne omejitve pravice do splava sprejela večina ameriških zveznih držav. Vse to pa so po mnenju zagovornikov te pravice dejansko »precejšnje ovire«, zato so se ponovno obrnili na vrhovno sodišče, kjer pa je izid negotov. Če večina od osmih vrhovnih sodnikov ne bo odločila v njihov prid, bodo omejitve pravice do splava ostale oziroma se bodo zelo verjetno samo še stopnjevale.

Težnja po omejevanju pravice do splava se kaže tudi drugod po svetu, med drugim v Evropi. V EU je odločanje o tej pravici prepuščeno državam članicam. To pa ne pomeni, da bi se vedno več držav odločalo za pravico do splava, ampak prej nasprotno, da jo omejujejo. Kar ni ostalo neopaženo. Verjetno je prav zato lani evropski parlament, kjer so v večini konservativci, z veliko večino sprejel resolucijo, s katero je države članice pozval, naj ženskam zagotovijo preprost dostop do kontracepcije in splava. Odbor za človekove pravice Združenih narodov pa je nedavno pravico do splava uvrstil med človekove pravice.

Navsezadnje se pozivi proti splavu (med drugim molitve pred ljubljansko porodnišnico) krepijo tudi v Sloveniji, to pa je pristojne na ministrstvu za družino pred dnevi prisililo k uradni izjavi za javnost, v kateri so opozorili, da je pravica do splava v Sloveniji ustavna pravica, ki je ni mogoče omejevati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.