Marjan Horvat

1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Družba

Podjetniške ideje

Kmetija Veles postaja na podlagi izkušenj tudi izobraževalno središče

Gradnja ilovnato-slamnate hiše

Gradnja ilovnato-slamnate hiše
© Kmetija Veles

Janez Jordan in Petra Jazbec sta pred šestimi leti, po študiju, kupila zapuščeno in zaraščeno kmetijo v Šentjanžu v Posavju. Poimenovala sta jo po Velesu, slovanskem bogu podzemlja in bogastva, hišo pa sta prenovila po tradicionalnih, naravnih metodah obnove oziroma gradnje hiš. Najprej sta se dodobra poučila o pravilni pripravi ilovnatega ometa, ki se je nekoč (in se spet danes) uporabljal za premaz notranjosti bivališč. Izpopolnila sta tehniko gradnje iz slamnatih bal, vpetih v leseno konstrukcijo, od znotraj ometanih z ilovnatim, od zunaj pa z apnenim ometom. Takšna hiša ustreza merilom pasivne gradnje. »Ilovnati omet na notranji strani hiše uravnava vlago v prostoru v odstotku, ki je idealen za človeško bivanje,« pravi Janez Jordan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.