Boštjan Napotnik

1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Konzum

Ulično ob obvoznici

El Patron, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Burito

Burito

Mehki takos

Mehki takos

Taqueria El Patron Palmejeva 26, Ljubljana Tel.: 070 763 533
Pri El Patronu lahko takose tlačite v usta od ponedeljka do sobote od 11. do 21. ure.

Ambient: eden v vrsti lokalov med BS-om in WTC-jem, katerega ambient je z nekaj preprostimi potezami lepo pomehičanjen

Napitki: poleg Sola in Corone še kamniško pivo Mali grad, tekile, mezcali, margarite in ekološka vina Montemoro iz Istre

Dostopnost: če parkirate pri WTC-ju, vas čaka čisto kratek špancir brez za prek, tudi za gibalno ovirane

Fino:  torta (burger) z mehiško klobaso kolekcija mehkih takosov

Ne tako fino: variacije nadevov druga ponudba (enolončnice, sladice)

Pet različnih mehkih koruznih takosov stane toliko kot dva velika buritosa – 7,5 evra, za tri ocvrte takose boste od-valili 4,9 evra, za torte pa okroglih 5. 

»Kam? V BS?! To je pomota, kaj pa bomo delali v BS-u, saj nismo ena-na-ena basketaši, ampak resni motrilci gostilniško-restavracijskega sektorja!« se je ob pogledu na tedenski razpored za preverbo zrelih prehranjevalnic začel razburjati eden od v slavno ljubljansko blokovsko naselje napotenih oglednikov. Njegovo javskanje na druge ni naredilo pretiranega vtisa – vsem je že iz arhivov ata Ilovarja jasno, da so centrske lokacije in našminkane fasade (v zadnjem obdobju pa tudi sijoče spletne strani, vzhičeni komentarji na Facebooku in silno polajkani profili na Instagramu) praktično nikakršen kazalec tega, kako v kakem lokalu delajo s hrano in ravnajo z gosti.

No, izlet v El Patron na rob obnavljajoče se severne obvoznice se je nato v resnici izkazal za čisto fletno poznopopoldansko/zgodnjevečerno opcijo preživljanja prostega časa. Svoj košček v vrsti lokalov ob WTC-ju so mehiški pobje opremili s pohištvom preprostih linij in živahnih, toplih barv, za šefa sale pa so nastavili prijetnega, prijaznega in potrpežljivega mladeniča, ki si je vzel dovolj časa za razlago ponudbe. Ta se od običajnih sloveniziranih mehiških placev, ki slovijo po tem, da praktično vsak kvadratni centimeter krožnika navzkrižno prekrijejo z več plastmi svakojake mesno-fižolovo-smetanovo-testeno-koruzno-paprično-avokadnih substanc, razlikuje po bolj fokusirani ponudbi. El patron ni restavracija, v katero bi šel na use-lohk-pojem elaborirano večerjo, ampak je bolj ulični plac za mimogredoči prigrizek ob osvežilnem pirčku, tekili, margariti ali katerem od brezalkoholnih napitkov, ki jih cimprajo sami (priporočimo lahko riževo mleko s cimetom in hibiskusov ledeni čaj). In prigrizki so krasni, predvsem mehki koruzni takosi, tisti, polnjeni z marinirano svinjino, presekano z osvežilnim praženim ananasom, in oni, nabasani s sočno govedino in mešanico drobno nakockanega paradižnika, rožnate čebule in paprike, so s krožnika izginjali s silno brzino. Dodatne aromatske komponente smo si jedci z doziranjem treh avtorskih El Patronovih sals zagotavljali sami in veselo mleli naprej, tudi ocvrte koruzne takose, pri katerih smo se bolj kot nad nežnimi, premalo karakternimi polnili (piščanec, korenje ali krompir) navduševali nad hrustljavostjo koruznega ovoja.

Obilnejši in izdatnejši od manjših koruznih takosov so večji pšenični buritosi, nadevani z mariniranim, sveže pečenim mesovjem, zelenjavo in mocarelo ter rižem; za še višji kalorični vnos pa smo poskrbeli z veliko rečjo, ki ji rečejo torta, čeprav gre za sendvič z mehko lepinjo in v našem primeru z neprekosljivim polnilom z rahlo pikantno mehiško klobaso, mocarelo, ananasom, čebulo, maslom in majonezo.

Beesovskim patronom bi mogoče lahko zamerili odsotnost sladic in gostih čorb, jim priporočili večjo diverzifikacijo sadno-zelenjavne opreme takosov in glede na fast ulični izvor malo hitrejše serviranje naročenega, ampak v primerjavi z drugo mehiško, ulično in izvencentrsko ponudbo fantje vendarle furajo več kot le korekten plac.