Boštjan Napotnik

29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Konzum

Potrjene ugotovitve Rdeče kozice

Torinese, Palmanova

  • ocena: 5 / 5

Krema iz slanih fi lejev

Krema iz slanih fi lejev

Fokača

Fokača

Caffetteria Torinese 
Torinese Piazza Grande 9,
Palmanova
Tel.: +39 0432 920 732

Ob glavnem trgu v Palmanovi lahko posedate vsak dan, razen v sredo; ob ponedeljkih od 6.30 do polnoči, ob torkih in četrtkih odprejo uro kasneje, ob petkih in sobotah zapirajo uro kasneje, ob nedeljah pa od 8.00 do 23.00.

Ambient: lepo obnovljen in skrbno vzdrževan prostor z impozantnim šankom/barom, s kar nekaj mizicami (za dva in več) in veliko, fino teraso s pogledom na trg

Napitki: to je eden najboljših barov v Italiji – kavnih kreacij in iztisnjenih sokov ne manjka, police pa so dodobra zapolnjene s številnimi vinskimi polnitvami, grenčicami in drugimi destilati (tudi handcrafted islandska vodka se najde)

Dostopnost: parkirajte v kateri od ulic, ki vodijo proti glavnemu palmanovskemu trgu; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino: 
fokača
teletina s tunino

Ne tako fino: 
nič ne bi imeli proti za kakšen evro nižjim cenam

Ogromni sendviči iz baget, panini in fokače stanejo od 8 do 24 evrov, vitello tonnato 14, serija sedmih minjonov pa 10 evrov.

»Super, bom spotoma nabavil še nekaj belih plastičnih stolov za na teraso!« se je čez zahodno mejo namenjeni ogledniško-poročevalski ekipi za sopotnika začel ponujati očitno ob koncu osemdesetih/na začetku devetdesetih let vzgojeni Konzumov sotrudnik. Ob omembi imena Palmanova je plehko pomislil zgolj na šoping, ne pa na idealno poznorenesančno, leta 1593 ustanovljeno in v obliki pravilne devetkotne zvezde zgrajeno mesto ali (čemur se res čudimo) na kafeterijo Torinese, ki jo je enogastronomska revija Gambero Rosso kar dvakrat – leta 2011 in 2014 – ovenčala z nazivom najboljši bar v Italiji. Vedoč, da so bari v Italiji resna institucija, nas k obisku domnevno najboljšega med njimi niti ni bilo treba hudo priganjati. Pravzaprav nam je po obisku žal le, da ob od poletnega sonca razžarjeni, malenovsko-fellinijevski glavni palmanovski trg nismo sedli že kdaj prej – strast, inovativnost, spoštovanje do sestavin in raziskovalni duh, zapakirani v sproščeno in lagodno bistrojsko doživetje, so nas hitro spravili na hrbet.

Zapis začenjamo pri osrednjem elementu našega obeda – fokači z osmimi surovimi morskimi oblogami. Gre za do zadnje podrobnosti dodelan alelujski ringlšpil, katerega osnova je okrogla Fokača. Zapisana z veliko, ker je le tako prav: zunanjost te mojstrovine je hrustljavo zapečena, a je to one sorte krhka hrustljavost, ki jo jedec zlahka (in z velikim užitkom) razdre z mehkim nebcem. Potem mu doživljajsko dogaja naprej: najprej na mehki in okusni sredici, sestavljeni iz enako velikih, enakomerno razporejenih majhnih luknjic, nato na okusu, ki ga ta testeni temelj daje osmim nadgradnjam: svilnatemu karpaču iz najbolj frišnih kapesant in kompaktnejšemu ter močnejšemu iz rezin, izrezanih iz fileja gofa, trilogiji rakcev – sestavljajo jo sicilijanska rdeča in novofundlandska siva kozica ter kvarnerski škamp –, dvema tatarcema – elegantno odrobnjačenemu lososovemu in s kockami paradižnika ofrišanemu tunovemu – ter sveže pečenim paradižnikom, rikoti in slanemu fileju. Kdor je kadarkoli pekel kruh, mu bo jasno, koliko dela, poskusov in napak je bilo potrebnih za ta živi spomenik italijanskemu pekarstvu. Torinesarji pa so v iskanju najboljšega tako vztrajni pri vsem, kar strežejo – aromatska vertikala sedmih različno starih in različno gajstnih furlanskih sirov – izjema je 48 mesecev starani parmezan – je prava učna ura različnih tekstur, slanosti, okusov in arom, priloženi prozorni žele iz ingverja in hrušk pa krasen avtorski dodatek. Tega smo našli še pri nadgradnji piemontske klasike – z omako iz tunine prelite rezine teletine, ki je v Palmanovi postavljena na glavo – umamijasta, slankasta tunina emulzija je spodaj, nanjo pa so naložene čisto na tanko narezane in fascinantno mehke in sočne rezine sous-vidane teletine. In sedem minjonov – vsi z v hiši narejenimi polnili, pa naredi-sam sladoled malaga z v marsali mariniranimi debelimi rozinami ... In še cela rajda zanimivih paninov, bagetnih sendvičev in drugih delicij, ki jih nismo poskusili. Jih pa zagotovo bomo, kmalu!