Boštjan Napotnik

5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Konzum

Pope in brata

Tabay Brothers & Pop’s Place

  • ocena: 4 / 5

Popetov pop’s original

Popetov pop’s original

Tabayev high school

Tabayev high school

Tabay Brothers, Gosposvetska 7, Ljubljana; tel.: 030 416 260
Pop’s Place, Cankarjevo nabrežje 3, Ljubljana; tel.: 05 90 42 856

Brata od ponedeljka do četrtka ter ob sobotah sous-vidata od 11. do 22. ure, ob petkih potegneta do enih ponoči, ob nedeljah počivata. Pop’s place peče & toči vsak dan od poldneva do polnoči.

Ambient:  Tabaya upravljata minimalistično opremljeno sobo z nekaj visokimi stoli; Pop je svoj plac opremil z obiljem rokodelsko-hipsterske robe

Napitki: Pri bratih boste samo jedli, pijače sploh ne prodajata; v Popetovem prostoru pa je pol ducata craftovskih pivskih pip in še nekajkrat toliko steklenic

Dostopnost: Iz Gosposvetske se boste morali povzpeti čez tri stopnice (lahko pa naročite kar skozi okence), na Cankarjevem nabrežju ne boste naleteli na nobeno oviro.

Fino:tehnika sous-vide zagotavlja natančno (in vsakič ponovljivo) stopnjo pečenosti (Tabay) maslena bombeta (Pop’s)

Ne tako fino:čebulni obročki (Pop’s) niti kaplje pijače (Tabay)

Pop’s Place pribija premijo na lokacijo in svoje hamburgerje ceni na od 7,9 do 8,9 evra; razpon pri bratih sega od 4,9 do 5,5 evra..

»Kaj? A spet bomo na ulici jedli? Saj smo skoraj že več na ulicah, kot je bil Ilovar na kmetijah!« je skušal tokratno ekspedicijo že vnaprej aprioristično minirati vidni predstavnik bolj mirnemu restavracijskemu okolju naklonjene inšpektorske klike. A se je hitro omehčal, ko smo mu povedali, da za enim od vzporedno preverjanih lokalov stoji najbolj znan prestolnični gostinec, za drugim pa pravnuka kuharja kralja Aleksandra iz dinastije Karađorđevićev.

A pustimo zgodovinska in poslovna ozadja; gre za lokala, ki na razdivjani ljubljanski hamburgerski sceni zasedata skrajna robova; minimalistični, skorajda undergoundovski pristop bratov Tabay v luknji v zidu na ne ravno prominentni lokaciji ob Gosposvetski cesti in ljubljanskemu razkazujočemu se ljudstvu na kožo pisani trenderaj, ki ga je v srcu turistične transverzale postavil z Asom in gradom proslavljeni Pope.

Burgerji v njegovem placu so več kot le spodobni, toda kljub poudarjanju »skrbnega sestavljanja 30 dni starane 100% slovenske grass-fed govedine« so našo ogledniško grupacijo bolj kakor mesne polpete prepričale maslene, temno zapečene, s črnim sezamom posute in mehke bombete, ki so lepo vsrkavale sočnost dodatkov, a kljub mehkobi ostale dovolj kompaktne in nerazčofotane do zadnjega grižljaja. Mojstrsko naštudirano! Meso pa bi verjetno prišlo bolj do izraza, ako ga ne bi aromatsko prekrivali z res močnimi okusi angleškega plemenito plesnivega stiltona in v aioli vmešanih tartufov (a.k.a. tartufnega olja). V izogib takim akrobacijam predlagamo konzumacijo najnedolžnejšega hamburgerja original california classic, resno pa odsvetujemo mastne, razmočene, prav nič hrustljave ocvrte čebulne obročke. Za pomanjkanjem hrustljavosti trpi tudi ocvrti krompirček.

Slednjega – in tudi ničesar drugega razen hamburgerjev (niti kisle vode, kamoli piva) – pač ne morete naročiti pri bratih Tabay, za katera se zdi, da z nekakšnim jiro-onovskim zenom in trmo vso energijo vlagata v izmojstrovanje hamburgerjev, ki jih cimprata. Meso pred finalno peko na žaru modernistično obdelujeta z metodo sous-vide, zavoljo katere je vsaka polpeta enako mehka in sočna ter nikoli prepečena. Bombete, v katere dajeta meso, so malo večje in ne tako mehke in zapečene kot pri Popetu, a vseeno bogatega okusa, dodatki, s katerimi personificirata burgerje, pa so domiselni in lepo dozirani. Bratska bbq omaka, ki se pojavlja v vseh sendvičih, ima poln in rahlo dimast šmek (bojda po iz rodne Makedonije uvoženi dimljeni papriki), navdušenje pa žanjeta tudi zeljno-koruzna solatka na dnu burgerja high school in s cimetom in muškatnim oreščkom rahlo potresene rezine jabolka na vrhu burgerja big apple. Predvsem pa njuni izdelki v tokratni komparaciji – pa tudi nasploh med ljubljanskimi hamburgerji – zlahka odnesejo in z veliko prednostjo držijo titulo v kategoriji najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.