Boštjan Napotnik

2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Konzum

Tkanje prijateljskih vezi

Agli Amici, Udine/Videm

  • ocena: 5 / 5

Otvoritveni prigrizki

Otvoritveni prigrizki

Testenine z jastogom

Testenine z jastogom

Restavracija Agli Amici 
Via Liguria 252, Udine/Videm 
Tel.: +39 0432 565 411
Pri prijateljih se lahko od septembra do maja oglasite od torka zvečer do nedelje opoldne, od junija do avgusta ob nedeljah potegnejo še za večerjo.

Ambient: sodobno urejena in komfortno opremljena restavracija z zanimivimi pogledi in interierskimi rešitvami
 

Napitki: kot se za dvozvezdičarko spodobi, je vinska karta izjemna – v širino in globino; 65 evrov za vinsko spremljavo se zaradi letnikov, raritet in večjih polnitev zdi dobra izbira
 

Dostopnost: vtipkajte naslov v navigacijsko napravo in se podajte na videmsko periferijo, s parkiranjem ne bo težav, za gibalno ovirane pa tudi ne zaprek
 

Fino:
zanimive in pogumno koncipirane jedi jagenjček z venericami vinska spremljava
 

Ne tako fino:
konfuzen tempo: zelo hitro do zadnje predjedi in potem dooolga pavza do glavne

Obsežen sezonski degustacijski meni z desetimi postajami (+ trije uvodni prigrizki in nekaj zaključnih) stane 100 evrov.

»Ali gre ven on ali pa jaz!« je jezno zarobantil najstarejši član Konzumovega prezidija za naloge posebnega pomena, ko je eden od mlajših članov tokratne odprave prek zahodne meje že šestič začel brundati refren Šifrerjevega komada o prijateljih, za k’tere si je treba čas vzet. Vznemirjenje vseh je bilo razumljivo – po obisku svetovno razvpite Nome smo bili namenjeni v po Michelinovih vatlih z enakima dvema zvezdicama kategorizirano, v predmestju nam bližnjega Vidma že dolgo delujočo restavracijo družine Scarello, Agli Amici.

Kot se za te kraje spodobi, smo bili že na vrtu prijateljsko sprejeti z rezino tanko odrezanega pršuta, nato pa ob mojstrsko zmešanem koktajlu iz bazilike in gina še s serijo v enogrižljajske kreacije predrugačenih klasik italijanske kuhinje – parmiggane in panzanelle. To je bila dovolj jasna napoved osnovne kuharske usmeritve videmskih prijateljev: na sestavinah iz Jadrana, Alp in z vmesnih polj temelječa ustvarjalna kuharija, ki ne skriva zakoreninjenosti v bogatem izročilu italijanske kuhinje, obenem pa v jedi s pravo mero vključuje vplive od drugod (predvsem iz Japonske) ter pri pripravi suvereno uporablja številne sodobne tehnike in elegantno provocira z brisanjem klasično postavljenih meja, kot je recimo ona med sladkimi in slanimi sestavinami. Tako na enem od prvih krožnikov na gosto, svilnato kremo iz marelic in gorčice položijo na žaru opečeno rezino grba (korbela), prva sladica je rahel biskvit z divjo gomoljno zeleno, krompirjevo kremo in ribezovim sladoledom, druga pa iz številnih različnih preparacij bazilike, kardamoma, mandlja in marelice sestavljena konstrukcija.

Zaporedje jedi je natančno domišljeno in spretno speljano tako, da so okusi vedno bolj intenzivni – vsaka vmesna postaja na poti od lahkotnih, jezikočistilnih ledenih perlic iz kumarice in vasabija na prezračenem, s kumarico odišavljenem jogurtu do zadnjega slanega krožnika, izjemnega kosa jagenjčkovega hrbta z omako, emulgirano iz školjk veneric in olivnega mošta (gre za nežno, travnato-sadno olivno olje, ki iz oliv priteče v prostem toku, še preden jih stisne preša), je korak naprej. Je pa škoda, da je tempo strežbe tako hud, da človek skorajda nima časa v miru sprocesirati tega aromatsko-teksturnega rollercoasterja.

V spomin se jih tako vtisne le nekaj – krasna dimasta aroma jajčevca ob pečeni bogomolki, izjemen jastog v paccherih z žafranom in (s)lastnim sokom, sladko-slana esenca morja v solati iz morskih trav, hlebček mehkega krompirjevega kruha ... In seveda vino! Vinska spremljava je nora – dramaturško vsaj tako dodelana kot scenosled jedi; polna redkih polnitev, vrhunskih letnikov (La Castellada, rebula 2006) in magnumov (serpico 1999 iz kleti Feudi di San Gregorio je bil zame the vino zadnjih let), sploh pa se ne ustavi pri vinih, ampak preseka tudi s koktajlom in zašpiči z digestivom.

Agli Amici je fina postojanka, po italijansko sproščena, a v vsem svojem početju zelo resna in ambiciozna. Bravi!