Boštjan Napotnik

5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Konzum

Valburgini nasledniki

Triglav, Dobrna

  • ocena: 4 / 5

Ocvrta ličnica

Ocvrta ličnica

(Pre)obloženi smuč

(Pre)obloženi smuč

Gostilna Triglav
Dobrna 12
Tel.: 03 78 011 30
V Triglavu si lahko dušo privezujete vsak dan od 8. do 22. ure, le ob nedeljah in praznikih zapirajo dve uri prej, torej ob 20. uri.

Ambient:
obnovljena tradicionalna gostinska stavba v tradicionalnem zdraviliškem kraju, okrašena s fotografijami, ki pričajo o bogati preteklosti

Napitki:
kar nekaj zanimivih slovenskih obrtniških pirčkov in kompaktna ter lepo urejena vinska karta z zelo zmernimi cenami

Dostopnost:
parkirajte na osrednjem dobrnskem parkirišču in naredite nekaj korakov; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
ocvrta goveja ličnica
Valburgina zelenjavna juha

Ne tako fino:
skodelice iz ocvrtega testa all over the place
malo preveč kaotični krožniki

Merjaščev pršut stane 8,5, Valburgina juha 3,5, goveja ličnica 7,5, filet smuča 15, rostbif 18, sladice pa so po 4,5 evra.

»Če je soditi po imenu, nas čaka še ena epizoda na vrhu!« se je sredi niza ovinkov med Arjo vasjo in Velenjem začel sliniti Konzumov dežurni historičar, ki mu beseda Triglav ne pomeni le najvišjega vrha domovine, ampak tudi enega od vrhov slovenskega gostinstva – restavracijo hotela Triglav na Bledu.

No, ekipa Triglava v najstarejšem delujočem slovenskem termalnem zdravilišču (po pisnih virih od leta 1403) je še bolj na začetku nove poti, katere izhodišče je bila obnova gostilne in hotela, a zdi se, da je kar dobro zastavila. Med obnovo so naleteli na zapise receptov gospe Valburge, ki je tu kuhala med obema vojnama, in nekatere njene jedi zdaj – poleg sodobnejših kreacij – uvrščajo na jedilnik. No, če gre soditi po gospejini spomladanski juhi, je bila odlična kuharica: na drobne kockice narezana zelenjava plava v silno aromatični juhi, vse skupaj pa je prekrito s kosom kvašenega testa in sira ter nato pečeno/gratinirano v pečici. Simpatično. Isto velja za štrukljasto spiralno mesno zakuho v goveji juhi in s pehtranom odišavljeno domačo piščančjo pašteto, ki jo postavijo ob ročno narezan pršut divje svinje. Drugi, še nenavadnejši dodatek k suhi mesnini je krompirjeva solata z mlado čebulo, naložena v skodeličasto ukrivljen kos ocvrtega vlečenega testa. Ta je sprva še hrustljav, a ko se dno razmoči in se solata razleze po pršutu, mu s kislostjo vzame kar nekaj delikatesnosti. Tile hrustavci triglavanom kar na polno dogajajo, saj jih priložijo k tako rekoč vsaki jedi: k testeninskemu trisu rezancev z bučnimi semeni, žlikrofov in ajdovih krapcev (ki ga sicer zanimivo nadgrajuje in omači poširano jajce), k s poprovo omako prelitemu, sicer sočnemu in pravilno pečenemu kosu rostbifa vanj naložijo njoke, k s semeni obogateni hrustljavi panadi ocvrtega piščančjega fileja je ocvrtek posodica za zapečen in s pregreto smetano prelit krompir; na vrhu konstrukcije s fileti smuča, obrtniško izjemno izvedenemu žuljenu in čemaževi peni pa vanj naložijo proseno kašo s šparglji in korenčkom. Pa še sirov hrustek za povrhu.

V tej preobloženosti krožnikov tiči pravzaprav edina hiba gostilne Triglav: skoraj vsi elementi jedi so okusni in skrbno pripravljeni, a pri njih kopičenju na krožnik pozabljajo, da je manj lahko v resnici več in da na krožnik ni nujno treba vedno dati čisto vsega, kar komu pade na pamet. Za mušter lahko vzamejo najboljšo jed, ki jo strežejo in je res izjemna: v lešnikih povaljan ocvrti polpet iz kuhanih govejih ličnic je pospremljen s frajerskimi, mehkimi kruhovimi cmočki in neverjetno hudobno dobro sladko-kiselkasto omako iz čebule in rabarbare. Tako se dela! Sicer pa jih ob koncu po ramenu potrepljamo še zavoljo super slaščic – tortica iz mandljevega biskvita z malinami in belim čokoladnim musom je špica!, da se je jeziček na Konzumovi tehtnici ob koncu vendarle nagnil v območje odličnosti, pa je s pravšnjo mero prezence, prijaznosti in profesionalizma bistveno pripomogel tudi vrhunski natakar.