Boštjan Napotnik

21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Konzum

Omejena ponudba

Taman, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Pisani sendviči

Pisani sendviči

Rigatoni s hišnim pestom

Rigatoni s hišnim pestom

Taman Organic
Nazorjeva 3, Ljubljana
Tel.: 031 884 844
Organsko okušanje lahko od ponedeljka do petka izvajate od 7. do 22., ob sobotah pa od 9. do 16. ure.

Ambient:
kot med Nazorjevo in pasažo MGL z minimalističnim stolovjem, finim firbcajočim pogledom skozi veliko okno na Nazorjevo in loungevsko žolca muziko v ušesih

Napitki:
nekaj penin iz radgonske kleti, dve ali tri polnitve Šumenjaka in Rodice in nekaj hecnih oh in sploh bio/brezglutenskih pirov, med njimi tudi spodoben belgijski blanche brunehaut

Dostopnost:
tole je za pešake; je pa res, da za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
testenine s hišnim pestom
sendviči

Ne tako fino:
grahova juha z limeto

Barvit sendvič stane 3, dnevna juha 3,2, pašta in zapečena polenta sta po 7,9, presna nougat tortica pa 4,9 evra.

»Z organi sicer nimam nobenih resnih težav; nasprotno – rad jih tudi jem, a kratek oddih od klasičnega slovenskega oštarijskega mesovja mi bo verjetno vseeno dobro del,« je ob ukazovalno-motivacijskem podnapisu Okusi organsko, ki na Nazorjevi spremlja tablo z imenom tam pred nekaj meseci odprtega lokala Taman, začel duhovičiti eden iz tokratne Konzumove trojke. Organsko v primeru konkretnega bistrojčka pomeni več reči: hrana, ki jo kuhajo, je večinoma veganska (ali vsaj vegetarijanska), vina in piva ponosno nosijo bio in brezglutenske certifikate, tortice v hladilni vitrini so presne – skratka, za jedce z jasno izraženimi prehranskimi usmeritvami je Taman nova ljubljanska safety cona, v kateri jim iz natakarjev ni treba vleči tistih dveh ali treh reči, ki jih sicer – recimo jim navadne – restavracije pripravljajo zanje.

Težava, na katero je treba opozoriti, je v tem, da tudi Taman ni kak veganski eldorado, kjer bi se mize šibile pod brezštevilnimi dobrotami – poleg nekaj v vitrino zloženih stalnih prigrizkov (gre za čisto simpatične sendviče, sestavljene iz pisanih, s kurkumo ali rdečo peso obarvanih kruhov) vsak dan skuhajo eno juho in dve glavni jedi, sestavijo eno kompleksno solato in pripravijo eno sladico. Kakšnega hudega izmišljevanja torej ne more biti; zatorej kar k jedem, na katere smo narajmali ob obisku.

Dobrodošlica iz kuhinje je bila okusna in sočna hladna testeninska solata s tofujem, ki ji lahko zamerimo zgolj to, da je bila pašta razkuhana. Po natakarjevem hypu smo precej več pričakovali od kremne grahove juhe z limeto – že res, da je bila kombinacija okusov posrečena, juha v nulo zmleta in precejena, a je z nekje med kuho izgubljeno živo zeleno barvo in ob odsotnosti kakršnekoli zakuhe ali vložka ali česarkoli vseeno delovala nekam prazno. Precej več žmohta je od sebe dal krožnik rigatonov, prelit s kremastim pestom, ki so ga zmleli iz paradižnika, rdeče leče in tofuja, prek vsega pa so naribali vegansko različico parmezana. Temu sicer manjka groba parmezanska struktura, a je od sebe vseeno zmogel dati simpatičen umamijast štih. Drugi za vas stestirani glavni krožnik je bila lepo hrustljavo zapečena, a žal skoraj čisto neslana polenta, ob kateri so postregli kuhan stročji fižol in neugledno porjavelo avokadovo kremo, na jedilniku obljubljenega dodatka sivke pa ni bilo zaznati. Kos lešnikasto-čokoladne presne torte je bil močnega okusa, gost in v tem prostoru prehranske discipline skorajda že dekadenten.

Taman je čisto simpatičen mestni bistro, katerega prava ustvarjalna moč se verjetno na meniju pokaže v daljšem časovnem obdobju. Po enkratnem obisku pa lahko zapišemo, da so jedi zanimivo zastavljene, nekatere tudi odlično (druge pa malo na hitro in površno) izvedene. Spreobračališče omnivorov tole verjetno ne bo postalo, je pa v vseh pogledih že zdaj dovolj zanimiv dodatek k centraški gostinski ponudbi.