Boštjan Napotnik

28. 7. 2017  |  Mladina 30  |  Konzum

Der Gottschee Bär*

Falkenau, Kočevje

  • ocena: 3 / 5

Polži

Polži

Medo

Medo

Gostilnica Falkenau
Mahovnik 90, Kočevje
Tel.: 01 893 18 51
Falkenau po germansko pridno obratuje vsak dan: od ponedeljka do četrtka od 9. do 22., ob petkih in sobotah od 9. do 23., ob nedeljah pa od 10. do 22. ure.

Ambient:
deklarativno je to gostilnica, a je s prostornimi sobami kar orng gostilna, tudi s pokrito teraso, igrali in prezentnim kuriščem

Napitki:
ob odprti robi od tu in tam se najde nekaj buteljk – a večinoma ne tistih, ki so napisane v jedilnem listu; pogovorite se z natakarjem

Dostopnost:
parkirnih mest je dovolj; gibalno ovirane čaka nekaj stopničk

Fino:
polži na način šefa
medvedji golaž

Ne tako fino:
pretiravanje z omakami
pečena hruška

Pršut in hobotnica sta po 8, polži 6, goveja juha 2,4, jurčki z gorgonzolo 7,5, glavne divjačinske jedi 16 ali 17, sladice pa 3,5 ali 4 evre.

»24 sezon, modeli! Vierundzwanzig! To ni hec, to je inštitucija. Das Falkenau! Le kako bi sicer svoj merchandise spravila do Kočevja!« Tako nekako je v poletni sopari sopihal zunanji Konzumov svetovalec za mejne discipline popularne kulture, ko je na direktoratu utemeljeval predlog za obisk in popis kočevske gostilne Falkenau. Ker je sezona kislih kumaric v špici, se je vrhuška odločila, da lahko tokrat naredi izjemo in odredi obisk lokala mimo veljavnega strogega pravilnika, zgolj zaradi bizarnosti njegovega imena.

Kočevski Falkenau stoji na gmajnici, ki je za lučaj kamna oddaljena od glavne ceste, in na pogled ni nič kaj posebej drugačen od številnih slovenskih gostiln, kaj šele, da bi bil podoben kakšni bavarski podeželski holcarski postojanki. Je pa res, da smo sledove germanske storilnosti zaznali v začetni urnosti in učinkovitosti natakarja, ki nas je suvereno popeljal skozi jedilnik, nas pred bližajočo se nevihto prestavil na varno in suho, razložil, katerih vse zapisanih vin nimajo, nato pa v urnem tempu začel prinašati naročeno. Falkenau sicer največ stavi na divjačino (kot boste videli, upravičeno), se pa – sodeč po premalo kuhani, gumasti in absolutno prezačesnani hobotnici v solati precej manj uspešno – loteva tudi morskih disciplin. Česen je sicer tu več kot očitno visoko na seznamu priljubljenih sestavin, saj jim je z njim uspelo pregaziti sicer čisto fletno zamišljeno jed iz na hitro opečenih jurčkov in gorgonzole, na srečo pa se je aromatski demoliciji uspelo izogniti odličnim polžem, zavitim v prekajeno sušeno slanino in prelitim z nežnim zeliščnim maslom. Super!

Zdaj pa k divjačini, kjer najprej pošimfamo terminološko netočnost: pod imenom pršut pričakujemo podolgovate rezine, odrezane s sušene živalske noge, in ne nekega nedefiniranega sušenega kosa mesa, pod imenom steak pa na hitro opečen kos mesa in ne počasne, dolge dušenine. Ampak ker sta bili obe zdušenki – jelenova z močno aromo brina in kosi suhega sadja ter merjaščeva, končana s pršutom in jurčki – sočni, mehki in okusni, ju lahko vseeno pohvalimo (še bolj bi ju, ako ju ne bi prelili s čisto preveč omake in jima za spremstvo ob odličnem triu kruhov cmok-skutni štrukelj-zapečena polenta ne bi odrejali še popečenega ananasa).

Ob sicer korektni goveji juhi z vanjo vloženim burekastim mesnim zvitkom, flambiranih palačinkah ter z morjem omake prelitima grmado in skorajda surovo pečeno hruško tako nimamo nobenih težav z razglasitvijo zmagovalne jedi in resnega razloga za obisk Falkenaua, če boste kdaj na onem koncu: medvedji golaž je res izjemen! Mehki kosi mesa, zbalansiran okus in lepo začinjena omaka v kombinaciji s konceptualno pravilno makro in mikro lokacijo so neprekosljivi. Guten appetit!

* Kočevski medved