MLADINA Trgovina

Borut Mekina

8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Družba

Traven je postal pastir

Dobil je kočo na Planini Laz 

Bojan Traven na Planini Laze nad Bohinjem

Bojan Traven na Planini Laze nad Bohinjem
© Mitja Sodja, Facebook

Bojan Traven, bivši novinar in urednik, zdaj svetovalec na RTV Slovenija, je postal še pastir. Triglavski narodni park (TNP) mu je namreč za 10 let in za simbolično najemnino 1000 evrov na leto oddal tako imenovani pastirski stan – kočo na Planini Laz nad Bohinjem. Čeprav je Traven kočo v idiličnem naselju dobil prek javnega razpisa, ki je bil objavljen na spletni strani zavoda TNP, pa je bil – kot so nam pojasnili v zavodu – začuda edini zainteresirani.

»Javni zavod TNP koče prvenstveno uporablja za izvajanje naravovarstvene nadzorne službe, nekaj koč oddaja v turistični najem, v dolgoročni najem pa oddaja le tiste, ki jih za izvajanje naravovarstvene nadzorne službe ne potrebuje, za turistični najem pa zaradi lokacije niso primerne,« so nam pojasnili. Koliko najemnine plačujejo drugi najemniki pastirskih stanov, nam iz zavoda niso hoteli sporočiti.

Traven, ki ima sicer registrirano tudi kmetijsko dejavnost, pravi, da je kočo najel »zato, da grem lahko sam ali z družino po okoliških hribih. V koči sem lahko tudi po nekaj tednov, ima tudi elektriko na sončne celice …« razlaga. Toda Traven je pomemben občinski veljak. Je svetnik v občini Bohinj, celo bivši kandidat za bohinjskega župana, skupaj z aktualnim županom Bohinja Francem Kramarjem pa predstavnik občine v komisiji, zadolženi za spremembe zakona o Triglavskem narodnem parku. V prihodnjih mesecih bodo sledili prvi uradni sestanki s predstavniki ministrstva za okolje, ki bodo podlaga za spremembo zakona. Tukaj pa so stališča precej raznolika.

Župan Kramar si namreč že dolgo želi, da bi zaradi gospodarskega razvoja iz zaščitenega območja TNP izvzeli naselja Stara Fužina, Studor, Ribičev Laz, Podjelje, Koprivnik, Gorjuše in smučišča Vogel, medtem ko aktualno vodstvo TNP temu nasprotuje. Iz TNP so že večkrat sporočili, da so omenjena naselja že zdaj obravnavana po milejšem režimu in da je namen zaščite prav v trajnostnem razvoju. Traven je na njihovi strani: »V tem trenutku nima nihče mandata, da bi v imenu občine dajal predloge o tem, katera naselja se naj iz parka izvzamejo. Sam se zavzemam, da bi v omenjenih vaseh organizirali posvetovalne referendume,« razlaga Traven.

Kako pravzaprav na njegova stališča vpliva dejstvo, da mu je TNP oddal kočo v relativno ugoden najem? Sam pravi, da konflikta interesov ne vidi. »Vse moje premoženje, okoli 10 hektarjev, je znotraj TNP. Dejstvo, da po novem od TNP najemam kočo, ima na to še najmanj vpliva,« odgovarja. Se pa zdi, da tudi sam ugotavlja, da je kočo dobil po relativno ugodni ceni. Meni namreč, da bi s kočami bolje upravljale lokalne ali agrarne skupnosti, katerih član je tudi sam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.