MLADINA Trgovina

Izak Košir

8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Družba

Škandalozno?

Izšla je prva številka plačljivega tednika, ki je v lasti SDS in madžarskega Riposta 

Marjanca Scheicher, urednica novega tabloida Škandal z nagrado zlati stojan za nadpovprečne domače dosežke v zabavni industriji za odrasle

Marjanca Scheicher, urednica novega tabloida Škandal z nagrado zlati stojan za nadpovprečne domače dosežke v zabavni industriji za odrasle
© Vesmin Kajtazović

»Prinašamo vse, česar si drugi ne upajo. Ne trdim, da smo najboljši, smo pa drugačni. Ker bomo objavljali informacije in fotografije, ki jih drugi ne (bi). Naš cilj je samo en. Da vam bomo zanimivi, vznemirljivi, predvsem pa blizu,« je v uvodniku novega tednika Škandal24 zapisala urednica Marjanca Scheicher. Tednik, ki ga izdaja družba Nova obzorja d.o.o., katere lastnika sta SDS in madžarsko ter njenemu premieru naklonjeno podjetje Ripost, je plačljiv in ga lahko kupite za skromen znesek evro in pol. Če je verjeti podatkom v reviji, naj bi natisnili 15.000 izvodov. Urednica Marjanca Scheicher je hkrati novinarka in voditeljica tudi na »strankarski« televiziji Nova24TV, v preteklosti pa je napisala nekaj knjig, na primer o pornesi La Toyi ter štajerskem »slavčku« Damjanu Murku.

Ob listanju revije smo opazili, da na 66 straneh, z izjemo uredničinega uvodnika, ni podpisan noben članek, kar spominja na metodo nekdanjih predvolilnih brezplačnikov Ekspres in Slovenskega tednika, kjer so se pisci podpisovali s psevdonimi.

Ker avtorjev člankov v Škandalu24 tako rekoč ni oziroma članki niso podpisani, predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek meni, da to kaže na širši in kompleksnejši problem ter je del poskusov diskreditacije novinarstva, deprofesionalizacije in degradacije novinarskega poklica, ki je v temelju avtorsko in profesionalno delo. »Širša zgodba uporabe in/ali zlorabe medijev v politične namene, kot vemo, v tem prostoru ni nova; eno poglavje gotovo izhaja tudi iz neustrezne medijske zakonodaje in s tem ponovne opredelitve definicije medija, novinarja, pa tudi pogojev in kriterijev za izdajanje in delovanje medijev. Za kritično demokratično javnost, katere neizogibni del so profesionalni verodostojni novinarji, ostaja malo prostora. Dejstva in preverjanja ne štejejo več in so nepomembna. To je problematično z vidika širšega funkcioniranja demokratične družbe, ne le z vidika avtonomnih medijev,« dodaja predsednica DNS.

Na naslovnici tednika je pogrevanje zgodbe nedavno umrlega igralca Gašperja Tiča, v notranjosti pa najdemo članke o »vseh Jankovićevih ženskah«, površno obritem Borutu Pahorju, obračun z nekdanjo kandidatko SDS Vesno Vodopivec (danes šefico kadrovanja pri NLB), ki naj bi »drugorazredne« (termin, ki ga desnica redno uporablja) metala na cesto, ter »reportažo« s poroke lobista Francija Zavrla in Delove novinarke Anuške Delić. V ta miks so nato v slogu madžarskega Riposta in sorodnih tabloidnih medijev dodali še veliko estrade in črne kronike.

To, da je Slovenija dobila nov tabloid, je na Twitterju veselo oznanil tudi Janez Janša.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.