MLADINA Trgovina

Izak Košir

13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

Mladina hit v Španiji ...

... ali bolje v Kataloniji

Naslovnica Mladine (Rojstvo države), ki jo je ilustriral Tomaž Lavrič, je zadnji teden na Twitterju postala pravi hit. Na spletnem omrežju jo je med drugimi objavil prvi komunikator katalonske vlade Jaume Clotet. Poleg njega pa recimo soustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je sledilce (teh ima na profilu na Twitterju več kot pol milijona) preusmeril na Mladinino spletno stran. Mladinina naslovnica je bila zgolj na Twitterju deležna več kot pet tisoč delitev (retvitov) in skoraj štiri tisoč všečkov, s čimer se je po naših podatkih uvrstila na prvo mesto med deljenimi naslovnicami kateregakoli slovenskega tiskanega medija. V četrtek in petek smo na Mladinini spletni strani opazili povečan promet bralcev iz Španije, ti so se uvrstili na drugo mesto, takoj za uporabniki iz Slovenije.

V duhu spletnega dogajanja smo Mladinino naslovnico prevedli v angleški in katalonski jezik in predvsem zaradi tega drugega prejeli na stotine zahval katalonskih državljanov, večinoma kar v slovenščini. Naslovnico so delile še druge uradne in neuradne katalonske organizacije. Odmevna naslovnica je na spletu v Španiji povzročila tudi to, da je Mladinin račun na Twitterju v tem delu Pirenejskega polotoka postal spletni hit, saj so ga zaznale agencije, ki spremljajo promet na spletu. Mladina je bila tako 5. oktobra med tremi stvarmi, o katerih se je na španskem (oziroma katalonskem) spletu največ govorilo.

Julian Assange je ob Mladinini naslovnici zapisal (v angleščini), da »slovenski in hrvaški mediji vidno podpirajo neodvisnost Katalonije, saj reflektira njihov lastni boj za neodvisnost«, Jaume Clotet pa je poleg Lavričeve stvaritve na Twitterju dopisal, da Sloveniji ni treba biti tam, da bi razumela, kaj se dogaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.