Boštjan Napotnik

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Konzum

Kapa in začimbe

Tsnim, Kamnik

  • ocena: 4 / 5

Tabbule

Tabbule

Kolekcija sladic

Kolekcija sladic

Arabska restavracija Tsnim
Groharjeva 1b, Kamnik
Tel.: 070 562 903
Tsnim lahko obiščete od ponedeljka do petka od 10. do 22., ob sobotah od 12. do 22. in ob nedeljah od 12. do 20. ure.

Ambient:
če odštejemo v tem času neuporabno teraso, je vsega skupaj za malo večjo domačo sobo, s šankom in malo kuhinjo v ozadju ter s televizorjem, ki ob arabski muziki kaže projekcijo fotk kuharjevih umetnin.

Napitki:
brezalkoholna scena, kjer pa si velja usta splakovati s hladnim karkadejevim zvarkom in obed končati s kavo s kardamomom ali pravim čajem z meto.

Dostopnost:
parkirna mesta so pred restavracijo in v neposredni bližini, gibalno ovirane čaka preboj čez nekaj stopnic.

Fino:
kubbe šavorma kapse

Ne tako fino:
kakšna jed bi bila boljša, če bi bila bolj topla

Cena:
Lečna juha stane 2 evra, po toliko so tudi solate in sladice, mešani krožnik arabskih jedi pa pičlih 6 evrov.

»Počutim se, kot da bi bil med kandidati za kakšno službo za gastronomsko medkulturno izmenjavo pri Unescu,« je med vožnjo k vznožju Kamniško-Savinjskih Alp poklicne izzive komentiral eden od Konzumovih inšpektorjev, saj je po ne preveč navdušujočem obisku ljubljanske korejske postojanke pred nekaj tedni v itinerar dobil še eno eksotično etnokuharsko postojanko, tokrat arabsko. Tsnim deluje na Duplici, ki je med Konzumenti bolj kot kamniško predmestje znana po izvirni lokaciji zdaj v Moste pri Komendi preseljene odlične kitajske restavracije Hong Kong (Mladina, 51/2011). No, za sosednjimi vrati je zdaj kulinarična ambasada (kar razumi kot malo večjo sobo, ki jo handla šefova familija) arabskega sveta, ki ji načeluje eden od bolj simpatičnih likov, kar nam jih je bilo dano spoznati na naših gostinskih ibungah. Ne le da je model oblečen v popolno belo kuharsko opravo (z veliko kapo na glavi in rutko okrog vratu vred), ampak v sicer limitirani slovenščini tako iskreno navdušeno predstavlja svoje začimbe in govori o jedeh, da bi človek najraje poskusil kar vse.

In sodeč po tem, kar nam je prinesel na mizo, ne bi storil nič narobe: z dvema odličnima solatama – močno zapeteršiljen tabbule s sezonskim dodatkom granatnega jabolka in s tahinijem obogatena in z jogurtom in limoninim sokom osvežena čičerika – se je odprl niz zanimivo in raznoliko, a obenem natančno in zmerno začinjenih jedi. Ob krepki pasirani juhi iz leče in korenja smo grizljali nalomljen noro hrustljav ocvrti kruh, druge reči je spremljal krožnik krasnega praženega dolgozrnatega riža z arašidi in drobno narezano zelenjavo. Ringlšpil arabskih jedi je nato vključeval izjemen kubbe – ocvrtek iz bulgurja, polnjen s hudo sočno in žmohtno sredico iz mlete govedine, ocvrte mini podobnike bureka (po okusu) oziroma cigare (po obliki), okusne in sočne šiš kebabe, mehko šavormo – v kruh pita zarolan piščančji file s kremasto omako, malo prehladne fatajerje – v čolničke oblikovane mini kruhke, nadevane s špinačo ali mesom ali sirom, ter dizajnersko zanimive s sezamom posute falafle z luknjico na sredini.

Potem pa še posebno zaključno poglavje, ki smo ga še posebej nestrpno čakali – kolekcija arabskih slaščic. Skupni pohvalni poudarek namenjamo zmerni sladkobnosti in količinskim odmerkom – po obilnem pokušanju slanih reči je lahko cukra hitro preveč. A ne v Tsnimu – grižljaji mehke, iz zdroba pripravljene basbuse, štruklju podobnega zvitka z maskarponejem (halavet abžn), s pistacijo pripravljene baklave in z jasminom aromatiziranega katajefa so ob srebanju močne arabske kave s kardamomom lepo zaključili sobotno popoldne.

Tsnim je eden od tistih lokalov, ki jim zaradi iskrenosti v gostoljubju in pri pripravi jedi med obiskom zlahka spregledaš kakšno stopinjo v prostoru premalo, po obisku pa kakšno aromo v plašču preveč. Ampak v takšne gostilne pač hodimo zaradi zanimivih doživetij in spoznavanja novega. In v kamniškem Tsnimu je obojega dovolj.