MLADINA Trgovina

Borut Mekina

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Politika

Pregled leta: Saj smo vam rekli …

Mercator smo prodali kriminalcu

Protest v Zagrebu. Ivica Todorić je pobegnil v London,  kjer se bori proti izročitvi Hrvaški.

Protest v Zagrebu. Ivica Todorić je pobegnil v London, kjer se bori proti izročitvi Hrvaški.
© Profimedia

Kje ste danes, nekdanji promotorji prodaje Mercatorja? Kje so danes vsi tisti lobisti, ki so pred leti slovensko javnost in novinarje prepričevali o nujnosti prodaje Mercatorja Agrokorju? Ki so govorili, kako napreden je ta Agrokor, kakšna visoka kultura poslovanja se skriva v njem, kakšen napredek bo za Mercator, ko ga bo Agrokor prevzel? Ki so nas prepričevali, kako sposobni so v Agrokorju na področju trgovine?

Kaj danes pravi Janko Medja, ki je kot tedanji predsednik uprave NLB sprožil prodajo? To domnevno najboljšo potezo za Slovenijo? Kaj menijo tisti, ki so trdili, da Mercator zaradi svojega poslovanja in dolgov sam ne more preživeti? Kje je danes glavni Agrokorjev lobist, nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenija, Tomaž F. Lovše, pa lastniki finančne družbe Alta, Dean Čendak in Zvone Taljat, ki so delali za Agrokor, pa PR-podjetje Propiar in lobist Miloš Čirić?

Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor, je oktobra sporočil, da je skupina Agrokor lani ustvarila 1,5 milijarde evrov izgube. Sporočil je, da leta 2015 skupina Agrokor ni zaključila s 148 milijoni evrov dobička, kot je trdil Ivica Todorić, ampak s 486 milijoni evrov primanjkljaja. Pod črto naj bi imela celotna skupina danes skoraj dve milijardi evrov negativnega kapitala in 757 milijonov evrov računovodskih nepravilnosti, od česar naj bi bilo približno 140 milijonov evrov dobesedno ukradenih.

V Sloveniji so se zadnja leta mnogi delali slepe, gluhe ali neumne. Medtem ko so diskontne trgovine, kot sta Lidl ali Hofer, preplavile Vzhodno Evropo – tudi Slovenijo – s pomočjo kreditov, za katere je jamčila Nemčija, medtem ko se je Spar v Sloveniji širil s pomočjo avstrijskih državnih bank, Agrokor pa s pomočjo hrvaških pokojninskih skladov, so v Sloveniji mnogi ponavljali floskule o prostem trgu in zagovarjali umik države iz gospodarstva.

»Moje prvo vprašanje finančnemu direktorju je bilo, koliko denarja je bilo tedaj na računu. Odgovor je bil šest kun.«
Pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak za televizijo HRT o finančnem stanju ob prevzemu funkcije

V Sloveniji je bila seveda glavna napaka storjena leta 2005, ko je Janez Janša Marcator prodal Bošku Šrotu oziroma Pivovarni Laško v zameno za politični vpliv na časopis Delo. A ker nihče od politikov po letu 2005 te napake ni zmogel sanirati, morajo danes ti politiki hoditi na romanja v Moskvo. Če so kdaj imeli suverenost na tem področju, so jo zdaj dokončno izgubili. Največja lastnica Mercatorja utegne namreč postati ruska državna banka Sberbank. Odločitve o usodi desetih odstotkov slovenskega gospodarstva bo tako sprejemala Moskva ali pa Washington, kot upajo v Zagrebu.

Nekoč smo v Sloveniji sanjali o Mercatorju, ki bo preskočil meje majhne države in postal regionalni »globalist«. Ta vizija se je letos dokončno razblinila. Nič se ne zgodi samo po sebi. Trg ne obstaja. Za vsem stojijo človeške odločitve. In v tej sagi lahko že vidimo nadaljevanje. Tako kot je radensko na policah Mercatorja v zadnjih letih počasi nadomestila jamnica, Celjske mesnine pa Pik Vrbovec, tako bodo jamnico počasi začeli nadomeščati produkti kakšnih multinacionalk, recimo voda znamke Evian.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.